Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові пам’ятають про 1 листопада (ФОТО)

28 жовтня 2014 р., 14:24

До Дня всіх святих готуються ярмарком

1листопада — День усіх святих, або ж ще цей день іменують Хелловін З цього приводу у центрі міста Берегова розгорнувся тематичний ярмарок, де люди скуповують квіти та свічки для візиту на кладовище до могил своїх рідних.



В основному найпопулярнішими квітами є хризантеми. Орієнтовна вартість їх від5 грн. до15 грн. Також продають і ромашки, ціна яких приблизно така ж. Свічки купляють за 2,5 грн і до5 грн. за штуку. Також свічки можна прибрати пачками, тобто оптом. На оптовій закупівлі люди можуть виграти від1 грн. до 1,50 грн. За лампадки правлять від 3.50 до15 грн, вінки обійдуться від15 грн70 грн.

Традиційно у Берегові на цвинтар люди ідуть ближче до вечора. Містяни прибирають на могилах, прикрашають їх квітами та обов’язково запалюють свічки. Також на кладовищі проводять поминальні панахиди. Трапляється, що берегівчани символічно залишають їжу біля місця поховання для духів померлих.

Серед молоді у Берегові поширене святкування Хелловіна. Цього дня у влаштовують тематичні вечірки, а деякі берегівчани свої домівки й подвір’я прикрашають гарбузовим «головами». А31 жовтня популярне місце відпочину «Термальні води Косино» (с. Косино) організовує свято «Halloween 2014», де на гостей чекатиме старовинна вежа з моторошними жителями, тематична музика, святковий пунш та маса незабутніх емоцій!)

За поганськими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів. Одним із головних атрибутів свята є «Ліхтар Джека» у вигляді голови з вирізаного гарбуза і запаленої свічки всередині.

У США та Великій Британії святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Хелловіна,30 жовтня,називають Ніч пустощів (Mischief Night). У цей вечір діти і підлітки мають право розіграти своїх знайомих і сусідів. Типові пустощі включають намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями і гнилою городиною. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити в двері, а тоді тікати. Нерідко такі жарти межують з вандалізмом, тому частина продуктових магазинів не продають дітям яйця в період святкування Хелловіна.

Довідково

Це свято має найвищий ранг — ранг торжества. Крім того, він входить до числа так званих «обов'язкових днів», коли всі віруючі неодмінно повинні відвідувати месу.

Спочатку свято всіх святих відзначалося13 травня — на згадку про освячення папою БоніфаціємIV язичницького храму Пантеону в609 або610 році. Однак уVIII столітті папа ГригорійIII 1 листопада освятив одну з капел собору святого Петра на честь усіх святих і змінив дату свята. Сто років потому папа ГригорійIV присвоїв1 листопада статус спільного для всієї католицької церкви Дня всіх святих.

Вважається, що дата1 листопада могла бути обрана тому, що в цей час кельти відзначали свято Самайн, яке було пов'язане, крім усього іншого, із шануванням мертвих. Першими почали відзначати пам'ять усіх святих1 листопада англійські та ірландські християни, а потім цю дату вирішив перейняти і Рим. Язичницькі традиції Самайна знайшли своє відображення у святі Хелловін, що відмічається напередодні. У ряді країн світу (від Америки до Африки) католицький День всіх святих є офіційним вихідним днем на загальнодержавному рівні або в тих регіонах країни, де переважає християнське населення.

У Православній Церкві День усіх святих (або Неділя усіх святих) святкується в першу неділю після П'ятидесятниці, тобто у восьму неділю після Великодня (Пасхи). Це свято завершує коло перехідних свят.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp