Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські студенти створювали... монстрів (ФОТО)

30 жовтня 2014 р., 08:23

Молодь влаштувала у виші майстер-клас із вкарвінґу

Закарпатські гарбузи твердіші ніж американські. Понеділок, кажуть, – день важкий, адже попереду робочий тиждень. Утім понеділок, 27 жовтня, на факультеті іноземної філології видався особливим, бо завершився цікавим дійством, яким керувала Кристіна Бломен – гостя з Америки, стипендіат програми імені Фулбрайта, яка тепер працює на кафедрі англійської філології. Напередодні Дня Всіх Святих (в Америці знаного як Геловін) Кристіна влаштувала майстер-клас з карвінґу. Кожному, мабуть, доводилося чути слово карвінґ, проте не всі знають, що воно означає. З англійської «carving» перекладається як «різьблення». Це мистецтво художнього вирізання на овочах і фруктах, нам більш відоме за схожою різьбою по дереву, каменю, кістці, льоду. Мистецтво карвінґу виникло ще в сиву давнину на Сході. 



Цікаво було спостерігати, як звичайні гарбузи перетворюються на витвори мистецтва, виготовлені власноруч людьми, для яких це незвідана справа. Зі щирим захопленням працювала не тільки наймолодша учасниця, якій лише 7, а й викладачі, студенти різних курсів та гості. Панувала дружна, майже родинна атмосфера. Гармоніювали розмови, пояснення, жарти. Лунав сміх. Ось про що ми довідалися за роботою. На відміну від американських, в українських гарбузів шкірка неймовірно тверда і товста. Користувалися ножем – інструментом, яким переважно й виконують різьблення. Для тих, хто теж хоче спробувати себе в цім занятті, варто повідомити, що ніж повинен бути не з гнучкої сталі. До слова, винахідливості українців нема меж. Одна з учасниць розповіла, що для різьблення по гарбузові її син використовує електролобзик – так можна заощадити час і сили. Традиційно вершечок гарбуза зрізається першим, робиться отвір, щоб могла пройти рука. Незважаючи на те, що отворів на овочі після різьблення вистачає, на самому вершечку по краях надрізують ще два дрібні кутики. Як пояснює Кристіна, це для того, щоб повітря циркулювало вільніше. 

Потім ложкою, а ще ліпше – рукою, ретельно вибирається м’якоть з насінинами; насіння можна підсушити в духовці й полузати. Далі на гарбуз наноситься візерунок, який акуратно, без поспіху, вирізається. Варто сказати, що серед овочів гарбуз є лідером за вмістом корисних речовин. Тож шкіра рук учасників, контактуючи з м'якоттю гарбуза, насичувалася вітамінами, яких так бракує осінньої пори. Така собі жива маска для рук. Учасники міні-майстер-класу висловлюють удячність Кристіні за те, що вона знайшла час і виявила бажання поділитися особливостями різьблення по гарбузах. Це якраз той випадок, коли вдалося поєднати навчання і розвагу.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp