Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мукачівців дивували квіти (ФОТО)

1 листопада 2014 р., 18:01

У місті можна було їх придбати чи не найдешевше

Найнижчі ціни на вінки та квіти – у Мукачеві, де протягом двох тижнів ярмаркують на центральній площі

 

Численні ятки приватних підприємців розташовані вздовж довжелезної клумби з фонтаном посередині. У кожній – чималий вибір ритуальної атрибутики: штучні квіти та вінки, свічки і вазонки з хризантемами. Та особливим попитом користуються саме живі квіти.

“На Закарпатті – особливий звичай: 1 листопада -- традиційно відвідувати могили померлих родичів та близьких, -- каже пенсіонерка Марина Бідзіля. – У середу ми з чоловіком поїхали на кальварію, прибрали могили батьків, сестри, тітки та старшого сина. А нині – прийшли на ринок купувати квіти та вінки. Зазвичай 1 листопада – ціни чи не найнижчі, бо наступного дня цей товар втратить актуальність, тому продавці квапляться все спродати. Купила по дві великі білі махрові хрихантеми – на кожну з семи могил, батькам та сину -- по невеличкому вінку, та ще й кожному – по свічці. Вклалася у 200 грн, та якби купувала завчасно – витратила чи не вдвічі більше”.

Підприємці, що вже другий тиждень торгують на ринку, кажуть, що найбільше покупців – у останні дні. Та нині краяни – заощаджують: рідко, коли купують дорогий вінок за 100-150 гри. Найбільшим попитом користуються вінки по 30-40 грн, та свічки-монетки.

“Тиждень продаємо квіти в горщиках, а з середи -- винесли ще й “махрові” хризантеми. На ринку, який для зручності жителів Мукачева міська влада влаштувала в самісінькому центрі, ціни – найнижчі, -- підприємець пан Сергій розкладає вазони з кущиками хризантем різного кольору. – Сьогодні ми торгуємо передостанній день, тому для покупців – знижки: звичайні вазонки коштують від 8 гривень, а кущики пишних хризантем на кожному – більше сотні квіток – віддаю за 15 грн. Найкраще розкуповують хризантеми жовтого та бордового кольору. Найдешевше продаю – білі та розові хризантеми, бо в мене їх ще багато”.

Попри туман та холод у перший день листопада на ринку чимало покупців, здебільшого купують живі квіти та свічки. Хризантема -- національна квітка Китаю та символ влади імператора Японії, належить до сімейства айстрових та нараховує понад 140 видів та більше 2000 сортів. На Закарпатці хризантема – квітка пам’яті.

“Мох хризантеми рясні та пишні. На кущі – понад 50 квіток. Вирощую ці чудові квіти чверть століття. Віддаю перевагу дрібноквітковим, вони невибагливі та квітнуть значно довше ніж ті, що з великою квіткою. Формую їх у вигляді куща. Як на рослині виростуть 4-5 листків, прищипую верхівку. За кілька днів прищипнуті пагони знов йдуть в ріст. Головне -- своєчасно повторити процедуру. Якщо під час цвітіння хризантеми тримати в прохолоді, вони будуть пишніші і довше квітнутимуть, -- розповідає Марія Бокош, яка разом із чоловіком вирощує 20 сортів хризантем. -- Взагалі, хризантема – квітка відкритого ґрунту та завдяки зусиллям колекціонерів, низькорослі дрібноквіткові сорти -- Золота Глорія, Густав Грюнвальд, Старе Золото -- вирощують в горщиках. Для тих, хто нині купив вазонки хризантем, щоб віднести на цвинтар, раджу одразу пересадити кущ, тоді він добре перезимує. Та якщо хризантема зимуватиме у вазоні, щойно кущ відцвіте, його обрізають над самою землею та прикривають на зиму, щоб корінь не померз”.

На Закарпатті вирощують не лише кущові хризантеми, а й великі пишні квіти -- справжні шедеври: кучеряві білі та лимонні хризантеми, завбільшки 20 сантиметрів у діаметрі.

“Хризантеми висаджуємо навесні, весь час доглядаємо, а “збираємо врожай” – восени. Хочете отримати на кущі великі квіти – беріться за секатор. Найбільшого догляду потребують кучеряві сорти з крупними квітами. Зазвичай їх вирощують з одним, рідше з 2-3 стеблами. Коли рослина досягне висоти15 см, верхівку видаляють, а з пагону, що виходять біля зрізаного бутона, залишають 1-3 --бічні. Якщо на кущі залишити один пагін, виросте повна та дуже велика квітка. При 2-3 пагонах -- квіти виходять більш дрібніші. А головне – до цвітіння вчасно видаляти інші пазушні бруньки. Інакше про велику квітку годі й мріяти, -- розкриває секрети Ержібет Товт. – Бізнесуємо на квітах – не перший рік, хризантеми вирощуємо цілою родиною. До Дня пам’яті померлих – щодня продаємо понад тисячу хризантем. Лише на квітах вже заробили понад 20 тисяч гривень. Було б й більше, якби не численні конкуренти”.

Ціни приємно дивують:

Віночок діаметром 20 сантиметрів коштує від 8 грн.

Круглий вінок звичайних розмірів – від 20 до 45 грн.

Вінки з ялини – 15-20 грн

Вазон з хризантемами – від 8 до 15 грн.

Махрові хризантеми – від 1 до 3 грн. за квітку

Свічки – від 1 до 15 грн.

Штучні квіти – від 5 до 20 грн., штучні букети – від 3.50 до 30 грн.

Елеонора САВИЦЬКА для Zaholovok.com.ua


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp