Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що робити, якщо не вистачає грошей на комуналку

2 листопада 2014 р., 14:55

Звертайтеся по субсидії!

Із 1 жовтня в Україні почали діяти нові удосконалені правила призначення та нарахування житлових субсидій. В уряді переконують, що збільшиться кількість сімей, які матимуть право на компенсації за оплату житлово-комунальних послуг. Зокрема запроваджено нові терміни: соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надаватиме пільги, субсидії та компенсації. За роз’ясненнями ми звернулися до директора департаменту соціального захисту Закарпатської ОДА Віктора Мацоли.

Він розповів: із 1 жовтня змінився принцип розрахунку обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги при призначенні субсидій, що залежатиме виключно від її доходів. Якщо досі родини, які мали субсидію, сплачували за ЖКП у межах визначених норм користування житловою площею та встановлених нормативів користування компослугами 15% середньомісячного сукупного доходу, а сім’ї з непрацездатних громадян – 10%, то з 1 жовтня обов’язковий відсоток платежу визначається для кожної родини індивідуально. Згідно з новим порядком призначення житлових субсидій, із метою забезпечення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян держава збільшила соціальну норму житла, на яку надаватиметься субсидія (хоча соцнорма, крім ветеранів війни, що складаються лише непрацездатних осіб, для надання пільг залишилася попередньою). Її встановили в розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство. Норма для ветеранів війни складає 42 кв. м на особу та 21 кв. м на родину.

Постановою Кабміну встановлені єдині для всієї України нормативи споживання послуг. Для опалення норма споживання природного газу становить 7 м куб. на 1 м кв. площі (враховуючи введений регіо­нальний коефіцієнт), на газову плиту для приготування їжі – 6 м куб., на неї ж для приготування їжі та підгріву води – 9 м куб., на газову плиту і водонагрівач – 18 м куб. Норма постачання холодної води – 2,4 м куб. на особу за наявності централізованої гарячої води й 4 кубометри за її відсутності. Норми централізованого гарячого водопостачання для Закарпаття вже малоактуальні.

Щодо електроенергії, то її норма на опалення становить 65 кВт. год на 1 м кв.; у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами – 150 кВт. год на сім’ю + 30 кВт. год. на іншого члена родини. У будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами, норма становить 120 кВт. год. на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача). Норма на освітлення житла зашишилася без змін – 30 кВт год. на особу.

Внесено також зміни до старого (в редакції 1997 року) Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, згідно з якими:

• комісії позбавляються права приймати рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла;
• передбачається враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі й декларують відсутність доходу або доходи яких менші за прожитковий мінімум;
• субсидія надаватиметься одному з зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок;
• для осіб, які перебувають у шлюбі, але зареєстровані й проживають окремо, субсидія призначається на соціальну норму житла;
• субсидія призначається, виходячи з соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і перерахунок розміру, призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється.

Внесено також зміни до постанови Кабміну від 27.07.1998 «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії». Згідно з ними змінюється розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї, який визначатиметься для кожного домогосподарства індивідуально, в залежності від сукупного доходу (див. інфографіку).

До прикладу, в житловому приміщенні зареєстрована одна особа – пенсіонер. Розмір плати за житлово-комунальні послуги,­ ви­ходячи з соціаль­них норм та нор­ма­тивів користування послу­гами, становить 300 гривень. Пен­сіонер­­ не працює, пенсія за 6 місяців складає 12000 гривень. (2000 грн/місяць). Визначається обов’язкова частка плати за послуги у %: 2000:1176:2х15%=12,76%. Тобто пенсіонер повинен сплачувати за комунальні послуги 255,2 грн (2000х12,76%), а решта плати є субсидією (300-255,2 грн=44,8 грн).

Ще один приклад. У квартирі зареєстрована сім’я: чоловік, дружина, двоє дітей. Розмір плати, з огляду на вищенаведені нормативи, складає 400 грн. Чоловік та дружина працюють, дохід за 6 місяців складає 24 000 гривень (4000 грн/міс.)., значить, середньомісячний сукупний дохід на 1 особу становить 1 тисячу грн. Визначається обов’язкова частка плати за послуги: 1000:1176:2х15%=6,38%. Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 255,2 грн (4000х6,38%), а решта є субсидією (144,8 грн).

Порядок звернення за житловою субсидією залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому необхідно надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи й майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію. Інші документи, що необхідні для надання субсидії, збирають безпосередньо спеціалісти управління. Документи не обов’язково подавати особисто – є можливість звернутися через поштовий зв’язок.

У Мінсоцполітики передбачають, що внаслідок нововведень кількість отримувачів субсидій в Україні порівняно з минулим опалювальним сезоном зросте на 300 тис. домогосподарств: з 1,3 млн до 1, 6 млн родин. На сьогодні – до початку опалювального сезону – субсидії отримують 450 тис. домогосподарств.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp