Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Слава Героїв очима українських школярів (ФОТО)

4 листопада 2014 р., 21:14

В Ужгороді зібрали учні з усієї країни, що згадати важкі часи та вічну славу.

Відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2014/2015 навчальний рік у м. Ужгороді з 30 жовтня по 02 листопада відбулася Всеукраїнська туристсько-краєзнавча конференція учнівської молоді, присвячена 70-й річниці визволення України від фашистських загарбників.

Проведення заходу здійснювали Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді у співпраці з Радою Організації ветеранів України, Правлінням Національної спілки краєзнавців України за підтримки органів державної влади Закарпатської області.

Конференція проводилася з метою виховання в учнівської молоді патріотизму, національної гідності, шанобливого ставлення до ветеранів війни і праці, людей похилого віку.



Відповідно до програми конференції проведено:

На урочистому відкритті, яке відбулося в Закарпатському палаці дитячої та юнацької творчості, виступили директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Михайло Мотильчак, голова Спілки краєзнавців Закарпаття Михайло Делеган, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, член Президії Спілки краєзнавців України Дмитро Омельченко, директор Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Володимир Чепа. Від імені учасників конференції представники делегацій поклали квіти до пам'ятника закарпатським добровольцям Другої світової війни та на могилу невідомому солдату Ужгородського меморіального комплексу „Пагорб Слави”.

{g}

Після урочистого відкриття почесні гості та учасники відвідали Всеукраїнську виставку краєзнавчих матеріалів пошукових загонів: фотографій, альбомів, музейних матеріалів. Під час роботи виставки перед юними істориками-краєзнавцями України виступили: голова Закарпатської обласної ради організації ветеранів України Іван Бігунець, голова Рівненської обласної ради організації ветеранів України Олександр Ковальчук та голова молодіжної секції Харківської обласної ради організації ветеранів України Нінель Батраченко.
Наступного дня роботи Всеукраїнської конференції на учасників очікувало пленарне засіданні та робота у секція. На пленарному засіданні за участю делегацій навчальних закладів України виступив заступник голови Закарпатської обласної ради організації ветеранів України Олег Самойлович, голова Спілки краєзнавців Закарпаття Михайло Делеган, керівник музею керівник музею „Народна пам'ять” при Берегівській школі-інтернат Світлана Фещенко.

Секції пошуково-дослідницьких робіт працювали за наступними напрямами:
український вимір перемоги:

фронтовий шлях військових частин і з’єднань, що обороняли та визволяли Україну (керівники – методист кабінету методики викладання суспільно-гуманітарних дисциплін ЗІППО Шимон Ю.Ю. та методист ЗЦТКЕСУМ Мазур В.Б.) ;

діяльність національно-визвольних формувань, партизанських загонів, підпільних груп, у т.ч. молодіжних, загонів інтернаціонального руху опору (керівники – завідувач кафедри менеджменту та інноваційного розвитку освіти ЗІППО Качур Б.М. та доктор історичних наук, член Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Федака С.Д.);

дослідження участі юних героїв у складі військових частин, партизанських загонів, підрозділів ОУН-УПА, підпільних організацій, їх особливої ролі в цій війні (керівники – кандидат філософських наук, доцент кафедри туризму Ужгородського національного університету Кочан В.М. та завідувач туристсько-краєзнавчим відділом ЗЦТКЕСУМ Свирид Д.В.);

дослідження вкладу українського народу, у т.ч. окремих підприємств, населених пунктів, родин, сімей тощо, в перемогу над фашизмом через самовіддану працю в тилу (керівники – доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Львівського національного університету ім. І. Франка Бандровський О.Г. та методист ЗЦТКЕСУМ Дзембас О.В.).

По завершенню роботи в секціях учасники конференції взяли участь у висадження алеї Слави у Боздоському парку. Кожна делегація власноруч посадила деревце сакури, які об'єдналися у символічну алею незалежності та єдності українських земель. Ця акція засвідчила неподільність нашої держави у скрутну хвилину, бажання всіх її учасників жити в мирі та злагоді незалежно від регіону проживання, мови спілкування та національності.

Після висадження алеї Слави для учасників конференції були проведена екскурсія „Ужгород старовинний”, під час якої гості міста змогли ознайомитися з історичними пам’ятками, парками, соборами та будівлями столиці Закарпаття, відвідати музеї, почути історію нашого міста.

На третій день роботи конференції учасники відвідали музей „Партизанської слави” в с. Бабичі Мукачівського району, де ознайомилися з історією партизанського руху на Закарпатті, та здійснили екскурсію до Мукачівського замку.

У ввечері 1 листопада відбулася урочиста хода учасників конференції на Пагорб Слави в м. Ужгороді, де поховані воїни-визволителі нашого краю від нацистських загарбників та знаходяться могили військовослужбовців, які загинули на Сході України, захищаючи нашу Батьківщину від російських окупантів. Учасники ходи запалили та поклали поминальні свічки на могили воїнів, що відділи своє життя за наше світле майбутнє.

Наступного дня учасники конференції провели мітинг-реквієм за участі громадськості Закарпаття біля пам’ятника „Україна воїнам-визволителям” на українсько-словацькому кордоні, спорудженого на честь завершення вигнання нацистів з українських земель.

На мітингу виступили заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, член Президії Спілки краєзнавців України Дмитро Омельченко, голова молодіжної секції Харківської обласної ради організації ветеранів України Нінель Батраченко, завідувач оргмасовим відділом Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Юрій Ляхович. Учасники мітингу-реквієму поклали гірлянду пам’яті та вінки до пам’ятника „Україна воїнам-визволителям”, зробили фото на пам’ять.

На урочистому закритті конференції, яке відбулося у ПАДІЮНі, всі учасники конференції були відмічені пам’ятними Дипломами та подарунками, за їх внесок в збереження пам’яті про героїчне минуле нашого народу.

За підсумками роботи конференції планується видати збірник тез пошуково-дослідницьких робіт учасників.

Закарпатський центр туризму


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp