Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вже за декілька годин в Ужгороді будуть "штурмувати небеса"

10 листопада 2014 р., 15:50

Етелла Чуприк запрошує на свій другий вечір із циклу «32 сонати Людвіга ван Бетховена»

Недавно ми стали свідками початку нового масштабного проекту солістки Закарпатської обласної філармонії, заслуженої артистки України Етелли Чуприк. Він вражає не лише задумом, а й часовими рамками: впродовж 9 місяців піаністка планує зіграти на нашій сцені всі 32 сонати Людвіга ван Бетховена. Цікаво, що автор ніколи не мислив ці твори як єдиний цикл, однак вони є свідками всієї творчої еволюції майстра: від юнацького запалу і спроб «штурмувати небеса» (вислів Бетховена) до глибоких філософських роздумів і ореолу загадковості, якими оповита пізня творчість композитора.

Унікальність бетховенських сонат полягає в тому, що деякі з них близькі до симфонії, інші до фантазії чи концерту без оркестру. Водночас для Бетховена цей жанр був глибоко особистим, інтимним, і автор неохоче виконував свої сонати в публічних концертах. Зате їх знають, грають і люблять в усіх країнах світу. А оволодіння всім циклом бетховенської сонатної фортепіанної творчості – заповітна мрія кожного серйозного піаніста. І лише окремі виконавці долають цю вершину.

Отже, 10 листопада солістка Закарпатської обласної філармонії, заслужена артистка України Етелла Чуприк запрошує на другий вечір із циклу «32 сонати Людвіга ван Бетховена».

…Коли Бетховен прагнув до здійснення особливо величних задумів, коли могутні виразні можливості оркестру виявлялися йому особливо необхідними – він бував схильний характеризувати фортепіано як «недосконалий інструмент». Проте гаряча любов до фортепіано пройшла крізь усе життя композитора. Воно було справді кращим другом Бетховена-композитора, бо не лише допомагало маестро висловити його думки, а й збуджувало творчість, надихало на здійснення великих задумів. Відкриваймо безмежний світ музичного генія разом з Етеллою Чуприк!

Таїсія ГРИСЬ


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp