Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Яка основа бюджету Закарпаття?

13 листопада 2014 р., 18:45

Податок - обов’язок кожного закарпатця.

Кожна особа зобов'язана сплачувати податки та збори, платником яких вона є. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – сплачується з доходів громадян – резидентів і не резидентів на усій території України. В Закарпатській області ПДФО є одним із бюджетоформуючих податків. Якщо до місцевого бюджету краю протягом жовтня надійшло 121 млн 697 тис. грн, то з них майже 89 млн – податок на доходи фізичних осіб.В області сплачується цей податок в основному із заробітної плати. Ставка податку на цей дохід фізичної особи становить 15%. 

Якщо дохід, який підлягає оподаткуванню, виплачений на користь платника податку протягом звітного податкового періоду в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (2014 р. – 12 180 грн), до суми такого перевищення застосовується ставка 17%.В Україні основна частина населення отримує доходи, які оподатковуються за 15% ставкою. У Закарпатській області, згідно фінансової звітності та фонду оплати праці, середньомісячна заробітна плата становить 2 688 грн.Ставка у 15-17% забезпечує рівномірність податкового навантаження, проте проблемою залишається приховування (тінізація) доходів у вигляді заробітної плати. 

Роботодавці схильні платити неофіційні доходи працівникам та не легалізовувати їх працю з метою ухилення від оподаткування. Так, з початку 2014 року в Закарпатській області, працівники органів доходів і зборів виявили та сприяли офіційному працевлаштуванню 1 972 особам, що дало плюс 304 тис. грн ПДФО в бюджет.На засіданні Кабінету Міністрів України 6 серпня 2014 року Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк презентував комплексний план змін у податковій системі.Відповідно до запропонованої податкової реформи, в Україні можливе скорочення кількість податків з 22 до 9.Крім того, з метою зниження навантаження на фонд оплати праці у Концепції представлені кілька моделей реформування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.Передбачено реформою й запровадження одноразового декларування доходів, майна і фінансового стану фізичних осіб, в тому числі одержаних з порушенням законодавства України з питань оподаткування та валютного регулювання.
Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp