Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті делікатесом, за який б’ються найкращі ресторатори світу, ласують мухи

16 листопада 2014 р., 17:40

На Мукачівщині є декілька місцин, де ростуть трюфелі, однак рідко хто їх зриває

Мова йде про трюфелі, які ще називають "зем'яним серцем".

Ці делікатеси належать до тих рідкісних сезонних продуктів, якими можна поласувати тільки в короткий проміжок часу раз на рік. Але це не головна причина високої вартості унікальних грибів. Трюфелі зароджуються й виростають завдяки симбіотичному зв'язку з деревами, за коріння яких вони чіпляються. Від дерева вони черпають воду і поживні речовини. Тому хороші трюфелі можуть з'явитися тільки у здорових дерев.

Урожай трюфелів може сильно відрізнятися від року в рік. Безумовно найкращі трюфелі завжди будуть мати високу ціну, але в роки поганого врожаю ціна може злетіти вдвічі, а то й утричі. Висока вартість цих грибів обумовлена специфікою умов для їхнього росту, методом їхнього збирання, зберігання і звичайно ж витонченим смаком і ароматом.

Збір трюфелів - складний процес, що вимагає підвищеної акуратності і тривалої підготовки. Трюфелі ростуть по одному, кожен клуб розташований окремо і повинен бути вилучений з кореня дерева так, щоб не пошкодити його. Шукають місця і земляними грибами свині, чутливі до їхнього запаху. Також для цього використовують спеціально навчених собак.

Підготовка тварин до такого заняття займає значний час, оскільки вони повинні не просто знайти місце, а й акуратно викопати цінні гриби, не пошкодивши їх і корінь дерева. У трюфелів дуже короткий термін придатності, тому, щоб оцінити унікальність смаку, їх варто пробувати свіжими. Через це в сезон трюфелі розкуповуються досить швидко, ресторани часто навіть вступають в гонку за найсвіжішими грибами, а поціновувачі з'їжджаються в цей час до Італії чи Франції, щоб якнайшвидше насолодитися рідкісним локальним делікатесом. Деякі екземпляри продають за допомоги аукціонів. Так, наприклад, власник нью-йоркського ресторану Франческо Джіамбеллі заплатив 41 тисячу доларів США за гігантський трюфель вагою 1 кілограм. А на аукціоні в Макао, автономній території Китаю, білий трюфель вагою 1,5 кг купив власник місцевої мережі казино Стенлі Хо за $330 тис.

Однак на Закарпатті трюфелі не популярні серед мешканців. Голова села Лохова Петро Куцкір розповідає, що постійно їх зустрічає на Мукачівщині, але не бере. "Так, знаю два місця в нашому Рущанському лісі, де вони постійно ростуть. Кажуть, їх шукають за допомогою свиней. Але є ще один орієнтир: над місцем, де в землі росте трюфель, рояться специфічні жовті мухи. Стовпом стоять! Але я того гриба не взяв: вдома ми таке не готуємо, наші ресторани за нього тисячу доларів не дадуть. От і залишив мухам. Хай ласують! Потім повернувся спеціально подивитися. Вони виїли гриб, залишилась тільки стінка – як літровий циліндричний дзбанок. У сусідньому Лавоцькому лісі декілька разів теж бачив пару таких місцин із стовпом жовтих мух", - розповідає Мукачево.Net закарпатський грибник. 

Однак є деякі приватні підприємці, які пропонують трюфелі Закарпаття для продажу. Є такі в Мукачеві (ПП Молнар І.М.) та Сваляві (ПП Мургаш М. М.). Ціна білого трюфеля від 3500 гривень за кілограм. Однак продати ці гриби в Україні досить складно. Ростуть вони у дубових, дубово-грабових лісах, або у розріджених лісових насадженнях на вапнякових ґрунтах. Найчастіше поодинці або групами з 2-7 плодових тіл на глибині до 30 сантиметрів. Слід зазначити, що трюфель їстівний занесено до Червоної Книги України як зникаючий.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp