Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Які закарпатські землі хочуть передати під захист ЮНЕСКО

24 листопада 2014 р., 10:58

Претенденти мають визначитись до 1 грудня, а до 28 січня наступного року Україна має надіслати у Францію заявку на включення

18-19 листопада ц. р. працівники Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації взяли активну участь у роботі науково-практичного семінару, присвяченого підготовці аплікаційних форм на включення українських територій до переліку об’єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, який відбувся на території Карпатського біосферного заповіднику, м.Рахів. В роботі семінару взяли участь представники Всесвітнього фонду природи (WWF), органів державної влади та місцевого самоврядування, діючих в Україні біосферних заповідників та національних природних парків, провідних наукових установ України тощо. Закарпатські національні природні парки представляли працівники НПП «Синевир» та НПП «Зачарований Край».

Відкрив семінар виконуючий обов’язки директора Карпатського біосферного заповідника Дмитро Брехлічук та Головний координатор проекту WWF в Україні Богдан Проць.

У доповідях та повідомленнях, з якими виступили учасники семінару, надано загальну інформацію про Всесвітню спадщину ЮНЕСКО та українсько-словацько-німецький серійний транснаціональний об’єкт всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Здійснено короткий огляд основних результатів та здобутків проекту «Букові ліси – спільна природна спадщина Європи» (EUROWEBU), проведено огляд аплікаційної форми на включення територій до попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Кожен з учасників семінару представив презентацію територій, що попередньо відібрані на включення до пан’європейського об’єкта Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО, присвяченого буковим пралісам і старовіковим лісам Європи, а також відповів на задані питання.

В рамках семінару, учасники здійснили екскурсію до об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» (Угольсько-Широколужанський заповідний масив Карпатського біосферного заповідника). Ніде в світі, крім Закарпаття, не залишилося таких значних територій, на яких у природних умовах без втручання людини зростав би бук. З цим погоджуються фахівці багатьох країн, про що свідчить факт занесення карпатських пралісів до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Відповідний сертифікат під назвою «Букові праліси Карпат» був виданий у 1997 році. Найбільші масиви таких лісів містяться в Угольському природоохоронному науково-дослідному відділенні Карпатського біосферного заповідника.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp