Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Олесандр Солонтай - про політичні пристрасті по-ужгородськи

25 листопада 2014 р., 19:30

Він висловив думку про ситуацію в місті...

Враховуючи потік прохань прокоментувати події в Ужгороді, виконую прохання рідної громади. Для тих, хто ще не чув, в найзахіднішому обласному центрі протягом місяця змінилося вже три в.о.міського голови, причому останнім взагалі став колишній регіонал. Кілька слів про ситуацію:

«Мера» Ужгорода змінюють в незаконний спосіб

Те, що відбувається в Ужгороді, назвати інакше, ніж правовою вакханалією важко. Група депутатів, в порушення законів, вирішила змінювати в.о. міського голови, без врахування думки мешканців міста та навіть без попередження громади міста.

Справді, закони України дозволяють міським радам змінювати секретаря, що в ужгородських умовах означає зміну «мера» міста. Але закони встановлюють порядок прийняття таких рішень, щоб захистити інтереси мешканців міста, а також щоб думка громади була почута та при потребі врахована. Тому, відповідно до законів, перед прийняттям будь-якого рішення, виготовляється проект рішення, а також повідомляється мешканців про майбутній розгляд конкретного питання.

Ні під час зняття Віктора Щадея, ні під час обрання Віталія Семаля, ні під час обрання Богдана Андріїва, ніхто не поставив до відома ужгородців, що планується розгляд такого питання. Це грубе порушення статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою визначено порядок проведення сесій міськради. Сесія, на якій все це відбувалося 7-20 листопада, взагалі не містила такого питання порядку денного, як зміна секретаря. Фактично ужгородців обманули. Міська рада зібралася розглянути одні питання, а розглянула інші, в результаті чого влада в місті змінилася, а потім змінилася вдруге. Іншими словами, в громади вкрали місцеве самоврядування, адже виборців навіть не повідомляли.

Крім того, відповідно до закону будь-яке питання, перед тим як його голосувати, повинно бути підготовлено у вигляді проекту, а проект повинен бути оприлюднений на веб-сайті. Так, частина 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» чітко зазначає, що громада має право 20 робочих днів знайомитися з проектом рішення. Ніхто не заперечує право депутатів змінити секретаря ради, але робити це без виготовлення проекту рішення та без доведення його до відома ужгородців, закон не дозволяє. Питання було внесено «з голосу». В народі такі речі називають просто - «бєспрєдєл».

З точки зору законодавства, всі прийняті рішення повинні бути скасовані, а натомість слід зареєструвати відповідний проект рішення, а його слід оприлюднити на сайті міськради. Лише після цього, в присутності всіх бажаючих ужгородців, депутати матимуть право законно голосувати за нового секретаря - в.о.міського голови міста. Все інше, в тому числі те, що відбувається, може бути в будь-який момент цілком правомірно скасовано судом.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp