Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як закарпатські музики лабали перед ґаздами заради місця у фіналі (ФОТО, ВІДЕО)

2 грудня 2014 р., 21:15

Народні музаканти Закарпаття вміють і шансончик збацати, і оперу заспівати, і коломийки у стилі "хеві метал" заграти

Як Закарпаття увібрало у свої гори різнобарв’я культур, так і місцевий етап турніру небитих музикантів «Лабух-шоу» на телеканалі ZIK cтав багатосмаковим музичним вином: судді-газди із «Rock-H» закрутили голови учасників хмелем своїх забаганок. У Мукачівському замку «народники» співали оперні арії, «пацанчики із району» грали «Кармен» Бізе, а цигани – «Червону руту».

Читайте також: Виступ Андрія Любки на концерті гурту Rock-H (ВІДЕО)

«Ми у складній ситуації – серед учасників багато музикантів, яких ми знаємо, в яких ми вчилися, з якими пов’язано багато спогадів, – заявив перед початком випробувань для музик Віктор Янцо із «Rock-H». – Є й такі, кого бачимо вперше. Тому, щоб не бути упередженими, передусім звертатимемо увагу на щирість, енергетику і драйв».



Утім завдання, які вигадали судді для весільних колективів із Закарпаття, вимагали не лише енергії і відкритої душі, чим і так славляться закарпатські музики, а й великої майстерності. Практично кожному із колективів випало виконувати пісні, які кардинально різняться від того, що входить у їх традиційний репертуар. Тож урешті півфіналістами «Лабух-шоу» стали саме ті «лабухи», які виявили найбільшу стійкість в екстремальних умовах: давали не лише драйв, якого хотіли судді, а й лузали завдання, як горіхи для традиційний закарпатських тістечок – кіфликів.

Оркестр радості «Ватага» із Ужгорода замаскувався під районних «пацанчиків» у спортивних костюмах. Та, як з’ясувалося, всі учасники гурту – із консерваторською освітою. Тож завдання – заспівати «дворовий шансон» українською мовою під музику із балету «Кармен» Жоржа Бізе – не стало для хлопців великим клопотом. А акордеоніст «Ватаги» Станислав Микульця у «Бою віртуозів» справді довів, що знає заледве не всі техніки гри на своєму інструменті – судді попросили хлопця заграти на перевернутому акордеоні, як на фортепіано.



Другу молодість на «Лабух-шоу» відкрив для себе і народний колектив із 25-річною історією «Руснаки» із Мукачева. Колись гурт із концертами об’їздив пів-Європи. Сьогодні ж тішить своєю творчістю гостей на весіллях. Ряди досвідчених музик, які витягнули на собі «Стінка на стінку», зігравши маловідомі обрядові пісні, доповнюють молоді учасники. Саме соліст «Руснаків» Олексій Тулюк вразив суддів у «Битві віртуозів» сольним виконанням класичної оперної арії.

Тож саме «Ватага» і «Руснаки» – колективи, які різняться один від одного як банош від куліша – і представлятимуть барвисте Закарпаття у півфіналі головної забави року на телеканалі ZIK – «Лабух-шоу».




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp