Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові незабаром буде людно

7 грудня 2014 р., 15:00

Бо там стартує святковий ярмарок

Тридні — з 19 по 21 грудня — у центрі Берегова, на площі Кошута вируватиме І-й Берегівський Різдвяний ярмарок.

Він матиме свою власну специфіку і покаже традиції святкування Різдва Христового, що притаманні християнам Східногообряду — католикам та протестантам. В них Різдво відзначається трохи раніше, ніж управославних —25 грудня.

Упрограмі — вистави бетлегемських та колядницьких колективів, музикальні групи, майстер-класи народних умільців, дегустація вина від місцевих виноробів. А сільські туристичні спілки продемонструють свої кулінарні таланти.

Нині триває підготовка до свята. Організатором виступила нещодавно сформована Закарпатська угорська туристична рада на чолі з Йосипом Торпоі.

«4 лютого відбулося перше засідання президії нашої туристичної ради. Йшлося про перспективи розвитку таких напрямків в туризмі Закарпаття, як фестивалі і свята, тури, сільський туризм, активний туризм, архітектурна спадщина, гастрономічний та винний туризм. Також вирішили до кінця року видати календар фестивалів на Закарпатті на2015 рік», — розповів голова Берегівського турінфоцентру Йосип Торпоі.

А перший масовий захід, який вирішилиорганізувати — це саме Різдвяний ярмарок у Берегові.

Отже, розпочнеться він у п'ятницю19 грудня. У цей день розгорнуть свої намети на центральній площі винороби, а також народні майстри з усього Закарпаття. Виступатимуть і розважатимуть публіку музичні гурти, в тому числі з сусідньої Угорщини. Звісно, що головна тема пісень буде мати саме різдвяну тематику.

У суботу,20 грудня — виступатимуть колядницькі колективи, або як їх ще називають наЗакарпатті —бетлегеми. Всі вони матимуть відповідний одяг та вправно гратимуть своїролі — ангелів, пастирів, царів і навіть нечистої сили.

І нарешті, у неділю,21 грудня — завершальний день ярмарку. Після церковної служби у храмах, церковні хори заспівають й на площі у Берегові.

«Основна специфіка нашогоярмарку — показати як святкують Різдво наБерегівщині, — розповідає ЙосипТорпоі. — А головнамета — створити святковий настрій як для гостей-туристів, так і місцевих мешканців».

Також організатори прагнуть, аби ярмарок не перетворився на черговий фестиваль з навалою різного дешевого краму і «традиційними» шашликами, а мав власну етно-родзинку. Тому вирішили запросити лише тих учасників, які представляють народні традиції. Середних — місцеві винороби, які частуватимуть глінтвейном та вишуканим вином та майстри-умільці, які покажуть майстер-класи. А гастрономічну частину мають забезпечити сільські куховари-гастрономи зі стравами, притаманними для Закарпаття та Берегівщини.

У рамках ярмарку також збиратимуть кошти для закарпатських родин, члени яких беруть участь в зоні військових дій АТО на сході України.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp