Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті знизилися ціни на м'ясо, але зросли на хліб і картоплю

25 березня 2014 р., 18:23

Сьогодні, 25 березня, в Закарпатській ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Михайла Поповича відбулася робоча нарада щодо цінової ситуації на продовольчому ринку області.

Як зазначили учасники час круглого столу, загалом цінова ситуація в області є стабільною і у подальшому не очікується серйозного росту цін на продукти харчування. За словами заступника директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Василя Вовканича, Закарпаття входить в першу п’ятірку із стабільності споживчих цін в Україні. Так, темпи зміни цін на окремі види продуктів харчування не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.

Аналіз даних моніторингу цін головного управління статистики у Закарпатській області засвідчує, що впродовж поточного року цінова ситуація на ринку соціально значущих товарів характеризується наступним чином. За лютий 2014 року індекс споживчих цін (інфляції) в області становив 100,3 %, за січень-лютий - 100,2 %, та країні відповідно 100,8 %.

Станом на 25 березня зафіксовано зниження цін на м’ясо та м’ясопродукти – на 0,5%, молоко, сир та яйця – на 2,0%, олію – на 1,5%. Водночас, незначне підвищення середніх рівнів цін відбулося на хліб з борошна пшеничного сорту – 1,3%, хліб житньо-пшеничний – 1,7%, макаронні вироби – 2,8%, сметану – 1,7%, картоплю – 0,3% та буряк – 1,4%. Зниження середніх роздрібних цін відбулося зокрема на масло вершкове (1,4%), птицю (кури випотрошені) (0,3%), борошно пшеничне в/сорту (0,9%).

Учасники наради зазначили, що найсуттєвішим чинником підвищення цін на продовольчому ринку стали: дестабілізація на внутрішньому валютному ринку, зростання вартості пально-мастильних матеріалів та ажіотажний попит.

Тож, аби не допустити надмірного та безпідставного зростання цін на основні продукти харчування, Михайло Попович наголосив, що облдержадміністрація повністю реалізувала повноваження щодо державного регулювання цін. Відповідно на сьогодні діє розпорядження голови ОДА про державне регулювання цін на продовольчі товари. Цим документом для всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, встановлено граничний рівень рентабельності виробництва та пакування, торговельної (постачальницько-збутової) надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) та запроваджено обов’язкове декларування суб’єктами господарювання оптово-відпускних цін на продовольчі товари.

Також Михайло Михайлович доручив Державній інспекції України з контролю за цінами у Закарпатській області здійснити перевірки з дотримання суб’єктами роздрібної торгівлі вимог щодо формування, встановлення та застосування цін на продукти харчування.

РДА та міськвиконкомам доручено здійснювати постійний моніторинг цін на основні продукти харчування, оперативно аналізувати причини підвищення цін на них та негайно вживати заходів щодо недопущення безпідставного їх зростання.

А департаменту агропромислового розвитку ОДА спільно з РДА та міськвиконкомами до Великодніх свят організувати в обласному центрі щонайменше 3 ярмарки з реалізації продуктів харчування за участю товаровиробників області.

Також для забезпечення стабільних ціни на хліб та хлібобулочні вироби заступник голови ОДА Михайло Попович доручив департаменту агропромислового розвитку ОДА провести відповідну роботу щодо залучення хлібопекарських підприємств області до укладання угод на отримання борошна, виробленого із зерна державного інтервенційного фонду.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp