Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Медицина краю "розбагатіє" (ВІДЕО)

15 грудня 2014 р., 20:32

На її розвитлк виділять 6,5 мільйонів.

Днями в Ужгороді відбулося засідання робочої групи фахівців-медиків та науковців, які детально аналізували та розробляли підготовчий етап реформування медичної галузі краю. Йшлося про втілення проекту«Поліпшення охорониздоров’я на службі у людей», який фінансуватиметься Світовим банком.

Заплановано що близько 6, 5 млн. доларів Світовий банк надасть для покращення медицини області, зокрема кардіологічної допомоги. 

В рамках цього проекту Закарпаття теж має фінансово долучитися - розмір нашого внеску становитиме близько півмільйона доларів.Кошти заплановано інвестувати в придбанняобладнання, проведеннясемінарів та тренінгів для медичного та адміністративного персоналу, комп’ютерну техніку та програмне забезпечення для ведення електронного реєструпа цієнтів, закупку 24 автомобілів «швидкої допомоги». 

В рамках проекту вХусті на базіцентральної районної лікарні буде облаштовано катетеризаційну лабораторію (вона стане філією крайового  кардіо диспансеру), яка допоможе рятувати людей від інфаркту та його ускладнень. 

Адже відомо що при гострому коронарному синдромі є так зване терапевтичне вікно протяжністю 2-3 години. Якщо за цей час хворого доставити до лабораторії – його можна врятувати від інфаркту. В Ужгородітакудопомогувже успішно надають, але ж іздеяких гірських районів встигнути доправити пацієнта до обласного центру – проблемно. Тому саме в Хуст оптимально транспортувати хворих із Рахівщини, Тячівщини та самої Хустщини – він розташований у межах 100 км від них.

За попередніми даними, реалізація проекту запланована на початок другого півріччя 2015 року

Окрім Закарпаття Світовий банк реалізовуватиме проект в таких областях як Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Львівська, Одеська, Полтавська, Харківська та Рівненська. Кошти будуть спрямованні безпосередньо на первинний та вторинний рівні надання медичної допомоги, ще в 2 областях будуть створені центри високоспеціалізованої допомоги.

Довідково: Хвороби кровообігу – на першому місці за поширеністю в краї (668 865 закарпатців мають серцево-судинні недуги!), і саме вони зумовлюють дві третини смертей та третину випадків інвалідності. Основніпроблеми – поширеністьгіпертонії, атеросклерозу й ішемічної хвороби серця. Торік в областівідсерцево-судинних захворювань померли 7 601 чоловік, але це менше, ніж у 2012-му.

Кардіологічна допомога для закарпатців стала доступнішою, зокрема завдяки цілодобовій роботі рентген-хірургічного відділення кардіодиспансеру, де проводять майже весь спектр малоінвазивних втручань.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp