Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Скільки грошей витягнуть з кишень закарпатців Новорічні свята?

17 грудня 2014 р., 10:41

Як, де і за скільки можна зустріти чарівну новорічну ніч

Залишилося вже зовсім небагато часу, аби спланувати собі відпочинок на новорічно-різдвяні свята.
Незважаючи на девальвацію гривні й усе зростаючі ціни на валюту, багато наших співвітчизників прагнуть собі дозволити відпочити в комфорті, не переймаючись домашніми клопотами, традиційним олів’є та шампанським. Бо попри всі негаразди, навіть не дуже забезпечені родини мріють хоча б тимчасово забути про все погане, що супроводжувало нас останнім часом. Тим більше, що є повір’я: як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш…

Чи бажаєте келих шампанського за 2000 гривень?

Улюблений для багатьох закарпатців новорічний відпочинок у відносно недорогих ще торік Єгипті та Туреччині нині вже багатьом не по кишені. Туроператори скаржаться на збитки, однак для них ціна на організацію турів також зависока. Бо ж якщо попереднього Нового року можна було їхати в тури з розрахунку менш як 10 гривень за євро, то нині доведеться викласти практично вдвічі більше. Якщо взяти до уваги, що зарплати в Україні й не думали зростати, то ціна виходить захмарною.

Новий рік у сусідніх із нами Бардіївських купелях у Словаччині (135 км від Ужгорода), приміром, з урахуванням усіх знижок коштуватиме на 6 ночей – зі сніданком та вечерею, але без урахування вартості проїзду, – 6140 гривень на одного дорослого. Проживання, яке пропонує туроператор, в залежності від класу готелю (2 або 3 «зірочки»), становить 310 – 442 євро з людини. Семиденний післяноворічний тур у Любовнянські Купелі там же можна придбати за 268 євро з триразовим харчуванням і проживанням. Однак оскільки це гірськолижний курорт, доведеться мати про запас 12 євро на день за прокат відповідного спорядження.

За новорічний тур по маршруту «Відень – Сентендре – Будапешт – Егер – Егерсалок» доведеться викласти 3,5 тисячі гривень на одного подорожуючого. Окрім проїзду, у його вартість входить і сніданок. Однак варто пам’ятати, що майже завжди за екскурсії доводиться сплачувати окремо. Приміром, у цьому турі (звісно, за бажанням) екскурсія містом безкоштовна, зате відвідання термальних купалень у Сечені вартує 14 євро, факультативна екскурсія Віднем – від 35 до 50 євро, огляд австрійської Імператорської скарбниці, де зберігається корона Священної Римської Імперії та австрійська імперська корона, – 20 євро. У стільки ж обійдеться вечірня прогулянка на кораблі Дунаєм.

Маршрут «Берлін– Потсдам – Брюссель – Брюгге – Париж – Фонтебло – Кельн – Краків» із 28.12.2014 по 03.01.2015 коштуватиме 4799 гривень без харчування. А за консульський збір та екскурсії ще додатково доведеться сплатити 270 євро з людини. Новорічний круїз Прибалтикою (Таллінн – Хельсінкі – Стокгольм – Хельсінкі – Таллінн) на 6 днів обійдеться в 4699 гривень. Цікаво, що в програму додатково включена обов’язкова гала-вечеря з корабельним вином, келихом шампанського та охолоджуючими напоями за 99 євро на дорослого. Цей та інші видатки туристи, як і все харчування, окрім сніданків, оплачують самостійно.

Порівняно з торішніми, ціни в євро практично не змінилися. Однак у гривнях… Саме тому туроператори все більше вивчають внутрішній попит, оскільки вітчизняні учасники туристичного ринку намагаються не надто піднімати ціни на відпочинок.

Різдвяні святки під закарпатські колядки

Тури на зимове Закарпаття – найрізноманітніші за ціною та рівнем комфорту. Багатьом пам’ятається торішня зима, коли через відсутність снігового покрову туристичний сезон мало не опинився на грані зриву. Тож турфірми намагаються якнайповніше забезпечити своїх клієнтів різноманітними атракціями. Наприклад, новорічний тур за маршрутом «Львів – Чинадієво – Мукачево – Берегово – Квасово – Тисобекень – Ботар – Велятин – Хуст» на 4 дні коштуватиме 2149 гривень і включає проїзд, сніданки, вечері, новорічний фуршет, супровід гіда. Окремо доведеться заплатити за купання в термальних басейнах Берегова і Велятина, дегустацію вина (40 грн з особи), ковбаси й повидла (60 грн), сиру з вином (30 грн). Нібито привабливо виглядає тур «Свалява – Поляна – Карпати – Чинадієво – Мукачево – Горяни – Ужгород – Невицьке – Тур’ї Ремети – Лумшори – Синевир – Колочава – Берегово – Мукачево». За 5 новорічних чи різдвяних днів він коштуватиме всього 1550 гривень. Під час поїздки можна помилуватися більшістю замків Закарпаття, скуштувати всі види національних кухонь, включаючи французьку жаб’ятину, скупатися в цілющих чанах і басейнах із мінеральною водою, пройтися до Синевирського озера, відвідати численні музеї краю, продегустувати сири та вина й повеселитися на новорічному банкеті в готелі або поколядувати у «Старому селі». Але додатково за таку насичену програму доведеться викласти, за найскромнішими підрахунками, не менше 4 тисяч гривень. Бо навіть ночівля до вартості туру не входить, не кажучи вже про купання-дегустування. Тож обираючи варіант відпочинку, слід уважно вивчати, що входить у ціну туру, а що – ні.

Утім, окремі туристичні комплекси, готелі чи садиби Закарпаття демонструють цінову демократичність. Приміром, у Рахівському районі можна забронювати двомісний номер і за 150 гривень на добу, хоч за харчування, витяг на Драгобраті та новорічну ніч доведеться сплачувати окремо. У Хустському районі триденна програма (30 грудня – 2 січня) обійдеться від 2050 до 2500 гривень, а серед атракцій запропонують катання на конях чи санях (в залежності від наявності снігу), відвідання сироварні та страусиної ферми, майстер-класи по приготуванню бограчу та глінтвейну, розважальні програми. Натомість у Мукачівському районі можна оселитися й за 5962 грн у номері преміум-класу, а додатково доведеться викласти 1000 гривень за новорічний бенкет на 1 дорослого й 500 – за дитину віком від 6 до 14 років. А найдешевший різдвяний тур (із триразовим харчуванням) можна придбати в угорські зелені садиби Берегівського району – від 1300 гривень за одну особу на 3 дні/2 ночі. Цей самий тур у несвяткові дні й будні коштуватиме від 540 гривень з особи.

Працюють на Закарпатті й дитячі зимові табори. 10-денне (в іншому випадку – 7-денне) перебування тут коштуватиме батькам від 3700 гривень. Щоправда, потрібно самостійно доставити сюди й потім забрати дитину.

Вибір дійсно різноманітний, тож маємо пишатися тим, що живемо в такому прекрасному краї. Навіть якщо нема зайвих коштів, аби гайнути кудись на відпочинок, атмосферу свята завжди можна створити у власній оселі. Адже Новорічна ніч – одна з найказковіших і найдивовижніших у році.

Людмила Орос, Закарпатська правда


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp