Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські сільгоспвиробники збільшують своє виробництво

24 грудня 2014 р., 15:00

Домомогла у цьому програма підтримки розвитку тваринницва.

Як розповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо, станом на грудень п.р. всіма категоріями господарств краю утримується 149,7 тис. голів великої рогатої худоби, що становить 99,9 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Зокрема, 103,2 тис. голів корів (99,3 %), 385,5 тис. голів свиней (102,6 %), 197,8 тис. голів овець та кіз (98,2 %), 4455,9 тис. голів птиці (104,1 %).

За січень-листопад 2014 року збільшено обсяги виробництва м'яса на 0,7 тис. тонн і становить 69,2 тис. тонн (105,0 %), яєць на 2,3 млн. шт. – вироблено 334,1 млн. штук (101,3 %), молока - 387,3 тис. тонн (99,9 %).

Посадовець зауважив, що для нарощування поголів’я худоби в області, фахівці департаменту АПК впродовж року проводили відповідні заходи із впровадження регіональної Програми розвитку та підтримки тваринництва. «Зокрема, розроблена та діє «Програма розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2010-2015 роки», що передбачає підтримку тваринництва за чотирнадцятьма напрямками фінансування, зокрема молочного скотарства, вівчарства, козівництва, кролівництва, птахівництва, розведення буйволів, бджільництва, розвитку товарного виробництва продукції тваринництва та створення інфраструктури м'ясо - та молокопереробки, - акцентував Юрій Лесьо. 

- Для залучення до сільськогосподарського виробництва якомога більшої кількості населення краю, Програма щороку удосконалюється, до неї вносяться нові напрями фінансування. Так, цьогоріч Програму доповнено підтримкою розвитку бджільництва, відповідно на реалізацію виділено 500 тис. грн. Зокрема, 6-ма сільськогосподарськими товаровиробниками придбано 8 одиниць техніки для заготівлі кормів, за яку з обласного бюджету буде частково відшкодовано її вартість. Ще 4-ма сільськогосподарськими товаровиробниками придбано 7 одиниць обладнання для тваринництва, двома бджологосподарствами придбано обладнання для бджільництва, чотирьом племінним господарствам з розведення бджіл буде здійснено доплати на наявні племінні бджолині сім’ї».

Посадовець підкреслив, що збільшенню обсягів виробництва продукції тваринництва сприяє будівництво та реконструкція тваринницьких приміщень. «Так, у поточному році завершено реконструкцію на двох свинокомплексах – ТОВ «Аденія» Мукачівського району та ФГ «Новий рівень 2006» Тячівського району. На ТОВ «АПК-Тиса-Захід» Виноградівського району проводиться реконструкція свинокомплексу для відгодівлі свиней».

«На базі НВА «Племконецентр» Свалявського району реалізується інвестиційний проект «Створення польсько-українського центру розведення та популяризації коней гуцульської породи», - розповів Юрій Лесьо.

«Також, введено в дію молокопереробний цех (СГОК «Рахівська бринза»), - продовжує посадовець, - де за рахунок коштів обласного бюджету частково відшкодовано вартість виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво молокопереробного цеху в сумі 38,6 тис. грн. та вартість придбаного обладнання для молокопереробки (65,3 тис. грн)».

«Завершується будівництво та найближчим часом буде введено в експлуатацію забійний пункт у ФГ «Микулець» Хустського району (вартість придбаного обладнання - 300 тис. грн. відшкодовано за рахунок коштів обласного бюджету у 2013 році), у ФГ «Агроспол» Рахівського, ПП Футько Тячівського та у ФГ «Тізеш» Виноградівського районів», - поінформував Юрій Лесьо.

Насамкінець чиновник АПК констатував, що для покращення генетичного потенціалу сільськогосподарських тварин, у всіх районах області розроблені та діють програми розвитку та підтримки тваринництва, якими передбачено та щороку виділяються кошти на здешевлення вартості штучного осіменіння великої рогатої худоби у особистих господарствах населення. До прикладу, минулоріч на ці цілі спрямовано 125,2 тис. грн., у 2014 році передбачено 150,0 тис. грн.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА




























Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp