Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Озеро Синевир очолило рейтинг найкращих пам’яток України

27 березня 2014 р., 09:36

Озеро Синевир цими днями очолило популярний інтернет-рейтинг «Найкращі пам’ятки України – обрані народом».

В результаті народного опитування, станом на 25 березня озеро набрало понад 32 тис. голосів і зайняло перше місце у загальноукраїнському рейтингу визначних мість країни. 

Масова цікавість до Синевира не випадкова, адже це найбільше озеро природного походження в Українських Карпатах. Воно знаходиться між горами, серед смерекового лісу на висоті 989 метрів над рівнем моря у північній частині Національного природного парку «Синевир». Синевирське озеро визнано водно-болотним угіддям міжнародного значення (Рамсарська конвенція) і є одним із семи природних чудес України. Воно належить до типу завальних. 

Утворилося близько 10-11 тисяч років тому внаслідок потужного зсуву корінних пісковиків, що зірвались з південного схилу гори Красної і перекрили прадавню долину Синевирського потоку. Поетично назване у народі Морським оком, озеро Синевир є справжньою перлиною Карпат. 

З висоти пташиного польоту воно справді нагадує око. Посередині острівець, як зіниця ока, а довге віття смерек – наче казкові вії. Для туристів довкола озера Синевир прокладено екологічну стежку. Тут також знаходиться мотель, ресторан, дитячий майданчик. Успішно розвивається кінний туризм. Краса озера оцінена інтернет- користувачами, які вже протягом тривалого часу голосують за природне диво в рамках інтернет-проекту «Найкращі пам'ятки України – обрані Народом», який стартував у жовтні 2013 року. Його мета – привернути увагу до історичних пам’яток та природного надбання України. У топ-десятку рейтингу увійшов ще один цікавий об’єкт НПП «Синевир» – Центр реабілітації бурих ведмедів. 

Зараз тут утримується 12 клишоногих, подивитися на яких приїжджають численні туристи з усієї України. Термін закінчення голосування інтернет-рейтингу «Найкращі пам’ятки України – обрані народом» організатори наразі не вказали, тому голосувати за озеро Синевир та Реабілітаційний центр бурих ведмедів можна щодня на сайті http://10ukraine.com.ua.

НПП "Синевир"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp