Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Громади Закарпаття небайдужі до бюджетних питань

27 грудня 2014 р., 18:02

ВВони просять українську владу не вносити зміни до бюджету

Закарпатська влада звертається до державної з проханням не вносити до Бюджетного кодексу зміни, шкідливі для місцевих громад

Місцеві громади Закарпаття звертаються до державної влади з проханням не допустити внесення до Бюджетного кодексу змін, які пропонуються зараз. Мотивація – пропонований проект бюджету надто сильно "б'є" по місцевому самоврядуванню. Зменшення нормативів призведе до того, що органи місцевого самоврядування будуть фактично неспроможні виконувати свої повноваження – наголошують керівники області і районів.

"Не припустимо, щоб центральна влада вирішувала державні проблеми за рахунок українських міст та сіл" – наголошують представники місцевих громад. І просять центральну владу переглянути норми, які вважають шкідливими та злочинними щодо місцевих громад і не виносити на розгляд українського парламенту пропоновані зміни до законодавства в такому варіанті. А також пропонують залишити податок з доходів фізичних осіб у розпорядженні місцевих бюджетів.

Після дискусії, під час якої фахівці фінуправління ОДА обговорили з керівниками районів деталі формування і розподілу бюджетів, голови РДА, райрад та міст обласного підпорядкування підтримали звернення.

Як наголосив голова обласної ради, обмежувати надходження місцевим громадам не вписується в концепцію децентралізації, яку оголосив Президент України. "Це – крок назад. Такі принципи бюджетоутворення говорять про фактичну відмову від оголошених принципів реформування влади. Для виконання повноважень місцевим органам влади потрібні можливості і ресурси, на які представники громад можуть самі впливати і знаходити шляхи до їх збільшення" – сказав Володимир Чубірко.

Ось повний текст звернення місцевих громад Закарпаття, надісланого Голові Верховної Ради України В. Гройсману, Прем’єр-міністру України А. Яценюку, Міністру фінансів України Н. Яресько та народним депутатам України, які представляють Закарпаття.

"Змушені звернутись до Вас, оскільки пропонований Урядом проект змін до Бюджетного кодексу України, який Верховною Радою України схвалено 25 грудня 2014 року у першому читанні, матиме катастрофічні наслідки для місцевого самоврядування. Пропозиції уряду до Бюджетного кодексу, які подаються як реформа міжбюджетних відносин, насправді можуть нанести суттєвий фінансовий удар місцевому самоврядуванню через зміну пропорцій розподілу податку на доходи фізичних осіб.

Зменшення для місцевих бюджетів нормативів відрахувань податку на доходи фізичних осіб на 25% призведе до того, що місцеві бюджети Закарпатської області будуть позбавлені можливості виконувати свою повноваження. Загальна очікувана втрата дохідної частини в 2015 році тільки в цій частині становитиме близько 250,0 млн. грн.

Очікувана місцевими громадами децентралізація має спотворений вигляд і не дає можливості не тільки розвиватись, а хоча б зберегти існуючі обсяги надходжень в місцеві бюджети. Фінансована з місцевих бюджетів освіта, медицина, культура, соціальний захист, виконання інших делегованих повноважень будуть під загрозою.

Не припустимо, щоб центральна влада вирішувала державні проблеми за рахунок українських міст та сіл. Бо 10 % від податку на прибуток підприємств та акцизні податки в умовах економічної кризи не зможуть компенсувати втрати місцевих громад від бюджетної «децентралізації» запропонованої Урядом.

Враховуючи терміновість порушеного питання, переконливо просимо Вас переглянути норми, які є шкідливими для місцевих громад і не виносити на розгляд українського парламенту пропоновані зміни до законодавства в такому варіанті. Зважаючи на обмежений фінансовий ресурс місцевих бюджетів просимо при розгляді проекту змін до Бюджетного кодексу України залишити податок з доходів фізичних осіб у розпорядженні місцевих бюджетів (всі 100 відсотків).

Переконані, що в подальшому такий порядок забезпечить мінімальні потреби місцевого самоврядування та дозволить українській державі виконувати свої функції і на центральному рівні. Справедливий бюджет повинен бути запорукою розвитку всієї України".

Голова Закарпатської ОДА акцентував: сподівається, що центральна влада дослухається до місцевих громад. "Ми всі розуміємо, що в державі складна ситуація. Але в постійно усі ми декларуємо - йдемо до децентралізації влади, надаємо більше повноважень місцевим громадам. Я повинен підтримати місцеве самоврядування, бути на його боці. Побачимо, чи почує нас центральна влада, але ми маємо це зробити. Подаючи це звернення, ми обстоюємо інтереси місцевого самоврядування, а значить – населення районів, міст і сіл Закарпаття" – сказав Василь Губаль.

Прес-служба Закарпатської ОДА


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp