Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ТОП-10 злочинів на Закарпатті, скоєних протягом 2014 року

9 січня 2015 р., 15:49

Маємо злочини, які вже встигли стати "візитівкою", а також і ті, які є новинкою для регіону.

Рік виявився досить багатим на події. Ми подаємо ті, що викликали значний резонанс у нашому краї. 

Підпали

Цей вид злочину вже став візиткою Закарпаття. Цього року трапилося 279 підпалів житлових приміщень та 101 – транспортних засобів. 

Серед них найбільше запам’яталися такі. Травневої ночі невідомі зловмисники підпалили автомобіль «Форд Фокус», який належав тодішньому в. о. ужгородського міського голови Віктору Щадею. Горіло й авто ужгородського міського депутата Павла Федаки, котре він припаркував поблизу УМВС. Крім цього, у Боздоському парку в Ужгороді дощенту згорів ресторан «Йо Ма Йо». На думку власниці, тут не обійшлося без підпалу. У жодному випадку паліїв не знайшли. 

Аварії 

Протягом цього року в області трапилося 287 ДТП, в яких загинуло 64 людини. У квітні в с. Широке на Виноградівщині 44-річний водій автомобіля «Opel Astra» на високій швидкості виїхав на зустрічну смугу і врізався в «Daewoo Lanos», яким керував 34-річний житель Тячівщини. З ним їхали 25-річна вагітна дружина та 5-річний син. Унаслідок ДТП обидва водії та жінка від отриманих травм померли на місці пригоди, а хлопчика з травмами доставили в Хустську райлікарню. У липні в с. Ракошино на Мукачівщині водій автомобіля «Шевроле», здійснюючи обгін, потрапив під трактор. На місці пригоди загинуло троє людей. Крім цього, колишній голова райсуду скоїв ДТП, в якому загинуло двоє людей. Нічної пори молода лікарка з Ужгорода скоїла аварію, збивши на смерть двох учасників Хресної ходи та травмувавши ще 4 чоловік. Обидва вищезгадані водії були за кермом напідпитку, колишнього суддю досі не покарали, а лікарку затримали. 

Незаконне переміщення товарів через держкордон. 

Цьогоріч працівники фіскальної служби Закарпаття склали 1871 протокол про порушення митних правил на суму майже 30 мільйонів гривень. У грудні на митному посту перевіряли документи на автомобіль «LandRoverRengeRover» у нашого співвітчизника, який їхав з Італії в Україну. Як з’ясували митники, техпаспорт на іномарку був підроблений. На порушника склали протокол, а іномарку, вартість якої оцінили в 1 221 000 гривень, до остаточного рішення суду вилучили. 

На ст. Батєво під час огляду одного з вагонів, який, згідно з документами, перевозив залізну руду, митники виявили понад 11650 блоків сигарет у картонних коробках, що були загорнуті в поліетилен і заховані під шаром руди. 

На митний пост «Тиса» заїхала вантажівка із «товарами широкого вжитку» та «профілем ПХВ» з Угорщини. У ході поглибленого огляду працівники митниці виявили понад 2 тисячі дорогих мобільних телефонів, брендовий одяг і взуття, медичні препарати та інші речі. Суму контрабандного товару оцінили в 326 тисяч гривень. 

Під час моніторингу ділянки кордону прикордонний патруль відділу «Саловка» виявив порушення контрольно-слідової смуги. У ході перевірки на березі р. Тиса охоронці кордону затримали 4 невідомих чоловіків без документів, поблизу яких знаходилося 7 пакунків, загорнутих у чорну поліетиленову плівку, та гумовий човен. Затримані мали намір переправити до Угорщини 6080 пачок сигарет. 

У вересні на околиці с. Великі Береги на Берегівщині прикордонники затримали мотодельтаплан разом з пілотом, який піднімався в повітря та перетинав державний кордон України. 

Самогубства

З початку цього року в області трапилося понад 150 випадків самогубств. Улітку у Воловецьку райлікарню доставили молоду жительку району, яка спробувала звести рахунки з життям, проковтнувши велику кількість пігулок. Крім медикаментозного отруєння, медики діагностували в молодиці вагітність 24–25 тижнів. Так сільчанка хотіла перервати вагітність. На щастя, лікарі вчасно надати допомогу, що зберегло життя як жінці, так і її дитині. 

А в травні в Хустському парку знайшли тіло повішеного чоловіка. Загиблий залишив передсмертну записку, в якій повідомив, що пішов з цього світу через борги. 

Корупційні діяння

2014 року правоохоронці зафіксували 46 випадків хабарництва, склали 25 протоколів про корупційні діяння. У травні затримали колишнього начальника відділу прокуратури Закарпатської області за отримання 8 000 доларів за невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і, як наслідок, не проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні. На початку вересня Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт щодо цього посадовця. 

8 жовтня в м. Іршаві затримали начальника Державної податкової інспекції району за вимагання та отримання 21 000 гривень неправомірної вигоди. За вказану суму чиновниця організувала, використовуючи своє службове становище, відшкодування з Держбюджету податку на додану вартість на загальну суму понад 209 тис. грн. Наразі правопорушницю затримали.

«Мінування»

Цей вид злочину став новим на Закарпатті. Цьогоріч у нашому краї пролунало 12 повідомлень про мінування тієї чи іншої адмінспоруди. Кілька разів телефонував невідомий зловмисник з Луганщини й попереджав про знаходження вибухівки на Ужгородському залізничному вокзалі, міськрайсуді. Крім того, неодноразові дзвінки про «мінування» зривали роботу Ужгородської мерії. Протягом одного дня надійшло віддразу три повідомлення про мінування: Мукачівської райради, Ужгородської та Чопської міськрад. «Мінували» цього року й ОДА та військкомат. У жодному із випадків телефонних «жартівників» не затримали. 

Насторожує той факт, останнього разу в пошуках вибухівки спеціалісти протягом години встигли провести огляд приміщення мерії й доповісти про відсутність небезпеки. Не виключено, що невідомий телефонний терорист хоче, аби відповідні служби втратили пильність і здійснювали перевірки приміщень поверхово, а потім після -надцятого повідомлення десь і справді може спрацювати міна (боронь Боже). 

Невже фахівцям важко встановити відповідну апаратуру для пошуку вибухівки на вході адмінприміщень або вжити інших заходів для запобігання злочину? Чи, може, чекати, поки не гримне грім? 

Убивства 

З початку року на Закарпатті трапилося 27 убивств. У квітні в с. Веряця на Виноградівщині вбили цілу родину. П’ятьох членів сім‘ї зарізали, а хату підпалили. Жінку знайшли на сходах перед входом у будинок, а з нею 1-річну дитину. Три інших тіла були в хаті: 34-річного чоловіка, його 55-річної матері та 4-річної дівчинки. На місці пригоди знайшли два ножі. Відпрацьовують дві версії: згідно з однією, припускають, що всю родину вбив глава сімейства, після чого вчинив самогубство; за іншою – колективне вбивство вчинив сторонній злочинець, після чого інсценував убивство родини батьком.

Крім цього, на початку року кілери з Києва застрелили російського бізнесмена в Мукачеві, який тримав там два кафе. До того ж у місті над Латорицею двоє раніше судимих чоловіків скоїли розбійний напад на помешкання 56-річної місцевої жительки, яку з чоловіком жорстоко побили мотикою. Від отриманих травм потерпілий помер у реанімації. Обох підозрюваних затримали.

На Свалявщині колишній спецназівець після пиятики ножем відрізав своєму товаришу голову. 

Кіберзлочинність 

У 2014 році розпочато 82 кримінальні провадження. З них матеріали 48 проваджень відносно 13 осіб направили до суду. В нашому краї правоохоронці затримали злочинну групу, яка з використанням електронно-обчислювальної техніки скоювала шахрайства щодо іноземних громадян шляхом несанкціонованого списання коштів з їхніх карткових рахунків. 37-річний Сергій та 42-річний Павло створили фіктивне підприємство й незаконно отримали персональні дані карткових рахунків іноземних громадян. Під виглядом надання туристичних послуг підробили електронні платіжні доручення і викрали в іноземців 72000 гривень. 

У кінці квітня інтернет-шахраї видурили у 28-річної мукачівки 17 тисяч гривень за бажання продати весільну сукню через мережу Інтернет. Як розповіла жінка, вона розмістила фото в популярному інтернет-магазині. Згодом на її «мобільний» зателефонував невідомий і без вагань запропонував ту суму, яку вона й просила. Усно домовившись про угоду, чоловік поцікавився, чи має мукачівка банківську картку, на котру можна перерахувати гроші. Так, надсилаючи на її «мобільний» різні коди, шифри, чоловікові вдалося заплутати співрозмовницю, і та назвала код своєї картки. Далі за лічені хвилини з її рахунку зникли всі гроші, а це 17 тисяч гривень. Зрозуміло, ні розмов про сукню, ні дзвінків від шахрая більше не було. Через день, коли жінка зрозуміла, що її ошукали, вона звернулася до правоохоронців. 

Вандалізм 

Цьогоріч у нашому краї трапилося 13 фактів вандалізму. Вночі 11 березня невідомі зухвальці облили бензином пам’ятний знак на Верецькому перевалі. Розміщені на ньому вінки та стрічки згоріли, а каміння, з якого зроблений монумент, пожежа пошкодила. Незважаючи на те, що там установлено відеонагляд за пам’ятником, невідомі зловмисники знову його пошкодили, але винуватців до цих пір не знайшли.

Крім цього, у с. Батьово на Берегівщині невідомі вкрали дороговкази меж населеного пункту. Зловмисники спиляли залізні стовпи таблиць на в’їзді та виїзді з села з різницею у два дні. На табличках містилася назва населеного пункту, а також герб та рік його заснування. Злодіїв досі не знайшли. 

Торгівля людьми

Протягом року задокументували 34 злочини торгівлі людьми, 33 з яких уже направили до суду. У квітні працівники міліції на території Рахівщини встановили, що минулого року житель с. Біла Церква Михайло, використовуючи обман та уразливий стан, перемістив через кордон і передав неповнолітнього хлопця для виснажливої фізичної праці громадянину Росії на ім’я Тигран. Під загрозою застосування фізичного насильства та вилучення документів, Тигран змусив підлітка важко працювати, а згодом не розрахувався з ним, мотивуючи тим, що кошти за нього вже оплатили. 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp