Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатським підприємцям розповіли як уникнути надмірних штрафних санкцій

28 березня 2014 р., 12:20

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала ситуація, в якій перебувають нині закарпатські підприємці та про їх ініціативу щодо відновлення прав, порушених за попередньої влади.

«Нинішня ситуація у державі передбачає ініціативи від громадськості для подолання існуючої несправедливості та усунення зловживань попередньої влади, - вважає Вікторія Слюсаренко, аудитор, судовий експерт, кандидат економічних наук. – Так, нами було ініційоване звернення, зокрема, до облради, перед якою ми поставили питання про те, щоб переглянути рішення, прийняті щодо закарпатських суб’єктів господарювання з 2008 по 2010 рік податковими органами. На те, що робиться податковою службою сьогодні, теж громадськість повинна реагувати. Обласна рада у відповідь на наше звернення запропонувала Громадській раді при управлінні Міндоходів долучитися до перегляду незаконно нарахованих раніше штрафних санкцій. Ті підприємства, які вважають, що їм було незаконно нараховано штрафні санкції, можуть подати відповідні заяви у податкову і спільно з Громадською радою ці справи переглядатимуться. Паралельно такі заяви подаватимуться і до прокуратури, яка заявила на рівні держави, що готова працювати з народом, в його інтересах». 

Анастасія Бачинська, юрист, представник ГО «МІЦ» закликала підприємців звертатися як до податкової, так і до прокуратури, щоб припинити тиск на підприємницькі структури та скасувати надмірні штрафні санкції. 

«Якщо вважаєте, що щодо вас посадовцями було вжито незаконні дії, то можете подавати до прокуратури заяву з проханням вжити заходи прокурорського реагування», - каже Анастасія Бачинська. 

На засіданні прес-клубу йшлося про залучення прокуратури до перегляду незаконно нарахованих донарахувань податків та штрафних санкцій, «Гарячу лінію», створену прокуратурою (контакти – на офіційному сайті прокуратури). А також про податкові перевірки та реформування податкової системи. 

Володимир Сулима, голова Громадської ради при Головному управлінні Міндоходів у Закарпатській області наголосив, що рада діє як консультативно-дорадчий орган. 

«Облрада своїм рішенням дала нам певні повноваження для перегляду справ підприємців, тож сподіваємося на їхні звернення. Ми сподіваємося на зміни у Податковому кодексі. У нашому законодавстві є багато інструкцій і «підінструкцій» до законів. Чесно кажучи, мені, як підприємцю, іноді важко розібратись. Тож можна зрозуміти і податківця, який краще призначить штрафні санкції, щоб не «отримати відначальства». Але так не повинно бути. Трактування законів повинно бути однозначним і прозорим», - каже В. Сулима. 

За його словами, члени Громадської ради розглянули вже перші 6 справ підприємців, які наразі перебувають у судах. Та рекомендували Міндоходів припинити по цих справах судову діяльність. 

Олександр Марусенко, громадський діяч розповів про долю підприємств, які були доведені до банкрутства через неправомірно призначені штрафи. 

«Фондовий ринок Закарпаття сьогодні практично відсутній. Апогей його знищення тривав у 2010-2011 року. За найменш вагомі порушення зусиллями посадових осіб накладалися драконівські фінансові санкції. Дійшло до того, що Закарпаття було лідером з накладення штрафних санкцій на ринку цінних паперів! Тому стало і лідером за кількістю тих акціонерних підприємств, як втікали з цього ринку. І донині ніхто не відмінив незаконні санкції. Хоча на рівні держави ліквідовано Державну комісію з цінних паперів. Але правонаступником її дій ніхто не став. Тому я підтримую ініціативу Вікторії Слюсаренко та пропоную аналогічні дії здійснити на ринку цінних паперів. Закликаю потерпілі підприємства не боятися звертатися, у тому числі до прокуратури. Впевнений, що разом ми наведемо лад в економічному секторі Закарпаття». 

Експерти прокоментували також останні події щодо ініційованого нещодавно громадськістю спільно з головним управлінням Міністерства доходів і зборів України в Закарпатській області процесу перегляду рішень, що приймались контролюючими органами та пройшли стадії судових розглядів (судами першої, апеляційної та касаційної інстанції), за заявами суб’єктів господарювання згідно з рішенням Закарпатської обласної ради № 937 від 26.02.2014 р.
Ужгородський прес-клуб реформ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp