Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До уваги платників акцизного податку!

15 січня 2015 р., 16:45

Акциз 5%: хто, коли і як?

З 1 січня 2015 року до платників акцизного податку віднесли осіб – суб'єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Це передбачено Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Тому суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного строку подання декларації акцизного податку за місяць, у якому провадиться господарська діяльність.

До підакцизних товарів, що реалізують у роздрібній мережі, належать:

1) алкогольні напої, пиво;

2) тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну;

3) нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне;

Базою оподаткування є вартість (із ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані.

Ставки податку встановлюються рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (із ПДВ) у розмірі 5%.

У разі якщо органи місцевого самоврядування не прийняли рішення про встановлення акцизного податку в частині реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, до прийняття рішення справляється мінімальна ставка – 5%.

Оскільки на тютюнові вироби виробником встановлюються максимальні роздрібні ціни, які зазначаються на пачках, коробках та сувенірних коробках, до пункту 221.3 статті 221 Кодексу внесено зміни, згідно з якими: «продаж таких тютюнових виробів здійснюється за цінами не вищими за ті, що зазначені на відповідних пачках, коробках та сувенірних коробках, збільшеними на суму акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюну та промислових замінників тютюну».

Суми податку перераховуються до бюджету суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації за місячний податковий період.

Сплачується податок за місцем здійснення реалізації таких товарів до відповідного місцевого бюджету.


Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp