Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті з початку року 24 людини стали жертвами аварій на дорозі

17 січня 2015 р., 14:31

З травмами різного ступеня важкості їх було доставлено на лікування

Днями в УДАІ УМВС України в Закарпатській області відбулась прес-конференція керівництва з питань роз’яснення умов і правил самостійного оформлення водіями транспортних засобів ДТП з незначними наслідками, а також про стан аварійності в області.



Керівники Державтоінспекції краю закликали водіїв транспортних засобів активніше долучатися до європейської практики оформлення дрібних дорожньо-транспортних пригод власними силами і розповіли про особливості та переваги самостійного складання євро протоколів.

Відповідний закон діє в Україні ще з вересня 2011 року. Проте водії й досі надають перевагу в оформленні дорожньо-транспортних пригод працівникам ДАІ, і лише незначний відсоток учасників ДТП користуються правом самостійно вирішувати дорожні конфлікти.

- Нагадуємо про те, що в Україні законодавчо затверджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про пригоду. Це і є так званий європротокол – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями–учасниками ДТП на місці аварії, – каже заступник начальника УДАІ УМВС – начальник відділу організації роботи ДПС Василь Бокоч.

Водії транспортних засобів, потрапивши у ДТП, можуть скористатисяєвропротоколом лише за наявності наступних обставин:

· відсутні травмовані (загиблі) люди,
· водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності,
· за згоди водіїв транспортних засобів щодо обставин ДТП,
· у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів.

Василь Бокоч наголосив, що, скориставшись правом самостійного оформлення ДТП, водії автоматично заощаджують свій час і позбавляються зайвої тяганини. Відтак після заповнення європротоколів учасники пригоди можуть безперешкодно залишити місце її вчинення, звільняються від адміністративної відповідальності та від обов’язку викликати ДАІ за порушення, які призвели до ДТП.

Як підкреслив начальник відділу адміністративної практики, оформлення матеріалів ДТП, дізнання та розшуку транспортних засобів, що зникли з місця ДТП, УДАІ УМВС Юрій Вейкай, рішення про виклик працівників ДАІ учасники аварії приймають самостійно. Якщо вони вважають за потрібне оформити дорожньо-транспортну пригоду за звичними правилами, то працівники ДАІ зобов’язані виїхати на місце пригоди та оформити ДТП. Але у разі невиконання хоча б однієї з названих для європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий.

На прес–конференції також була наведена статистика аварійності на території області. Василь Бокоч розповів, що з початку року станом на 15 січня на території Закарпатської області скоєно 16 ДТП, в яких немає загиблих, зате 24 осіб отримали тілесні ушкодження. Співробітниками ДАІ виявлено 712 (-29,37%) порушень Правил дорожнього руху, в тому числі затримано 91 (+5,81 %) водіїв за керування транспортними засобами в стані сп’яніння.

За словами Ю.Вейкая, УДАІ УМВС області вживаються організаційні та практичні заходи, спрямовані на покращення безпеки дорожнього руху, розкриття злочинів та попередження незаконних заволодінь транспортними засобами.

УДАІ УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp