Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Перш ніж пірнути у крижану воду - роззуйтеся (ВІДЕО)

18 січня 2015 р., 18:00

Аби ногами відчути температуру....

19 січня православні та греко-католики краю відзначатимуть останнє із трьох великих християнських свят різдвяного циклу – Богоявлення. Цього дня прийнято купатися в річці, оскільки вважається, що вода на Водохреща набуває цілющих властивостей. У народі вірять: занурившись в ополонку на це свято, можна очиститись від усього лихого і зцілитися від багатьох недуг.

Позитивний вплив йорданської води на здоров’я людини заперечити важко. Але так само важко заперечити, що купання у крижаній воді на Водохреща може бути небезпечним та мати негативні наслідки. Тож як правильно купатися в ополонці, аби це принесло тільки користь? «Карпатський об’єктив» вирішив спитати поради у професійного моржа. Вода лікує тіло і душу Того дня термометр показував 5 градусів морозу. 

Закутавшись якомога тепліше, спускаємося вниз до Ужа. Річка де-не-де вкрита кригою, сніг скрипить під ногами. Та на це, здається, зовсім не зважають напівголі чоловіки, яких видно ще здалека. Енергійно роздягаються, босоніж ідуть до води, активно розминаються і занурюються у крижану купіль. «Судини, які у воді різко звужуються, після купання розширюються, поліпшується кровообіг в усіх тканинах організму, тому моржування – хороша методика для лікування хронічних захворювань та профілактики застуд, – розповідає морж із 5-річним стажем Ярослав Кирлик. – Занурення в крижану воду – це свого роду короткочасний стрес, під час якого виділяється адреналін – гормон, котрий підвищує загальну опірність організму». 

Пан Ярослав розповідає, що моржувати почав через проблеми зі здоров’ям. Шість років тому втретє потрапив у кардіореанімацію Ужгорода. Після цього твердо вирішив, що спасіння потопаючого – справа рук самого потопаючого. «Як мені пояснили лікарі, причина моїх проблем із серцем – хвора підшлункова. 

Тож якщо її вилікувати, мій стан покращиться. Підшлункова любить три речі: голод, холод і спокій, тому я і вирішив моржувати, – розповідає далі чоловік. – З того часу моє здоров’я значно покращилося. У свої 58 років почуваюся досить добре. З досвідом отримуєш від моржування неймовірне задоволення і справжню єдність з водою. Купаюся щодня, незважаючи на пору року та погоду за вікном». На думку чоловіка, моржування – це не стільки позитивний вплив холоду, як енергії. 

Бо ж річки, як правило, течуть по зонах тектонічних розломів, де є напруження земної кори. Відтак це місця, де акумулюється енергія. «Вода – енергетично унікальна субстанція. До неї потрібно ставитися, як до друга. Тільки тоді ви відчуєте тепло, яке йде від неї. Вода здатна вилікувати людину як фізично, так і духовно». Читайте також: всі новини Ужгорода на нашому сайті. Як правильно купатися на Водохреща? Тож як зробити так, щоб вийти із води справді зціленим, а не залишити в ній здоров’я? Чи варто залазити в ополонку новачкам? «Я вважаю: якщо людина здорова, то вона сміливо може занурюватися в ополонку на Водохреще, – розповідає пан Ярослав. – Варто знати, що температура в ополонці не така вже й низька. 

Навіть коли надворі дуже холодно, у воді вона буде не нижчою за плюс три градуси. Окрім того, віра творить дива. І якщо людина має духовну потребу стрибнути в ополонку й упевнена, що не захворіє, то їй нічого боятися». На думку чоловіка, саме купання повинно бути певним упорядкованим ритуалом. До цього потрібно підготуватись як духовно, так і фізично. 

По-перше, перед зануренням варто привітатися з водою, перехреститися або ж прочитати молитву. По-друге, до річки потрібно йти босоніж, аби відчути зміну температури та підготувати організм до контакту з водою. По-третє перед зануренням варто виконати комплекс дихальних вправ, які допоможуть повністю розслабити м’язи. Занурюватися у воду потрібно з головою. Робиться це для того, аби температурний вплив на організм був однаковим, а також для того, щоб замкнулося енергетичне коло. 

Після виходу з води пан Ярослав рекомендує витирати насухо тільки ноги та голову й одразу вдягатися. Для новачків найголовніше – це сильна воля та психологічна готовність. Багато хто вважає, що занурення на Водохреща цілком безпечне, оскільки це велика тайна, яку людині ніколи не збагнути. У свою чергу, медики застерігають: тільки здорова людина може сміливо занурюватися в крижану воду. 

Якщо ж є хронічні захворювання, то краще не ризикувати. Адже занурення в холод – це стрес для організму. 

І він може принести як користь, так і шкоду. Церква також обережно трактує сакральний зміст народної традиції йорданських купань, наголошуючи на духовності й обережному ставленні до власного здоров’я. Слід пам’ятати: людина може одержати від крижаної купелі на Водохреща те, що просить у Бога, лише тоді, коли душа чиста й відкрита для Творця. Тоді і тіло буде здоровим та бадьорим. 




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp