Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У зоні АТО ввели режим перепусток

21 січня 2015 р., 17:35

Документи на оформлення перепустки громадянин має подати особисто, але не всі можуть дістатись до пунктів видачі перепусток через постійні обстріли

Від сьогодні у зоні збройного конфлікту в Донецькій і Луганській областях введено пропускний режим між територіями, підконтрольними українському уряду та контрольованими «ДНР» і «ЛНР». Про це повідомили у прес-службі СБУ.

«Відповідно до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, в’їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) здійснюється за умови пред’явлення паспортного документа та перепустки, виданої координаційними групами», - йдеться в повідомленні.

За інструкціями СБУ, в Донецькій області перепустки на в’їзд і виїзд з контрольованих бойовиками територій можна оформити при відділах МВС в трьох населених пунктах – Дебальцеве, Маріуполь та Велика Новосілка. У Луганській – в Старобільську. Для цього людина має особисто привезти необхідні документи в один з вказаних пунктів. Оформлення перепустки триває до 10 днів.

За словами волонтерів, які евакуюють людей з непідконтрольних уряду територій, наразі на українських блокпостах вже не пропускають людей без перепусток.

Так, волонтерка Наталя Кіркач повідомила Громадському, що сьогодні автобус, який виїхав з Донецька в напрямку Волновахи повернувся на Південний вокзал, оскільки рух закрито.

«Ми маємо купу заявок на евакуацію людей з Горлівки і Стаханова, проте, щоб оформити перепустку кожна людина має особисто подати документи. Багато людей не можуть туди дістатися через постійні обстріли, або просто не мають на це коштів», - пояснила вона.

За словами Кіркач, питання евакуації людей зараз стоїть гостро через постійні обстріли. Так, в Стаханові на Луганщині сьогодні обстріл триває з 9-ї ранку. Волонтери повідомляють про вбитих та поранених.

Минулого тижня українські військові на блокпостах вже почали отримувати заявки на оформлення перепусток.

«Ось заявки на отримання перепусток для перетину зони бойових дій. У військовій комендатурі тільки упродовж вихідних ми отримали вже 600 заявок, а це ще не весь потік. Люди, звісно, не дуже задоволені, бо бояться, що ми перестанемо пускати їх 21 січня, а перепусток ще не буде, тож вони не побачаться з рідними», - сказав командир одного з підрозділів Збройних сил України в Станиці Луганській на ім’я Олексій.

В цьому районі люди дуже багато їздять, вранці рух майже не припиняється. Є жителі Станиці Луганської, чиї батьки живуть у Луганську, у багатьох тут дачі.

«Я ставив питання командуванню, щоб дали людину допомагати. Поки спрощена була система – ми прописку перевіряємо. Є люди, в яких мати тут, а син працює в Луганську. Є багато тих, хто живе в Луганську, а працюють тут. Багато зруйнованих будинків, тому живуть там, а сюди їздять на роботу, бо там немає», - каже військовий.

До цього дорога перекривалася, коли починалися обстріли.

«Не хотілося б, щоб люди попали під обстріл. Зараз 8:30 ранку, а ви чуєте, який гуркіт. Я не знаю, чи там людей попереджають, що ми зі свого боку зі Станиці перекриваємо рух. Дуже відкрита місцевість, тому справді небезпечно. В останні дні ситуація у Станиці вкрай напружена. Ми знаємо, що одна жінка загинула в районі Кіндрашова, інша під завалами опинилася – швидкої немає, ми їздили забирати», - зазначав Олексій в розмові з журналістами Громадського.

Водночас, голови Луганської і Донецької областей раніше вже підкреслювали, що введення режиму перепусток є передчасним, а механізм їх оформлення слід вдосконалити.

Зокрема, Олександр Кіхтенко звернувся до Міноборони з пропозицією відкласти введення пропускного режиму хоча б на місяць та відпрацювати механізм.

На думку волонтерів, слід дозволити оформлення перепусток дистанційно – через інтернет.

«Волонтери, які евакуюють людей з територій, підконтрольних бойовикам, тоді змогли б в електронному вигляді подавати в СБУ паспортні дані осіб, які потребують вивезення з зони бойових дій, а СБУ, у свою чергу, передавала б інформацію про цих людей на блокпости, через які безпосередньо здійснюється пропуск», - вважає Наталя Кіркач.

Станом на зараз, за повідомленням СБУ, кожна людина має для отримання перепустки особисто надати такий перелік документів:

· Заяву, в якій обов’язково вказується маршрут переміщення (населенні пункти), термін перебування в районі проведення АТО (контрольованій чи не контрольованій території).

· Оригінал паспортного документа (після пред’явлення повертається).

· Копію сторінок паспортного документа (особисті дані особи, місце та дата видачі, місце реєстрації);

· Копія ідентифікаційного податкового номера (ІПН)

· Документ, що підтверджує мету в’їзду на неконтрольовану територію:

- копії документів, що підтверджують проживання особи, яка бажає в’їхати на неконтрольовану (контрольовану) територію проведення АТО, або її близьких осіб (родичів чи членів сім’ї) на території проведення АТО;

- документ, що підтверджує місце поховання близьких осіб на неконтрольованій (контрольованій) території;

- телеграми про смерть або хворобу близьких осіб на неконтрольованій (контрольованій) території (мають бути завірені закладами охорони здоров’я);

- документи, що підтверджують право власності на об’єкти нерухомості, які знаходяться на неконтрольованій (контрольованій) території;

- інші документи, що можуть підтвердити мету в’їзду на неконтрольовану (контрольовану) територію.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp