Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Мукачівці розгледіли те, на що раніше не вистачало часу (ФОТО)

26 січня 2015 р., 08:40

На відкритій екскурсії містом, яка відбулася вчора.

25 січня у місті над Латорицею пройшла відкрита екскурсія, яку провів екскурсовод Ігор Гуледза. Мукачівці, які не дивлячись на дощ, прийшли на захід, по новому подивилися на знайомі будівлі, пам’ятні дошки, які раніше бачили не раз, але ніколи не вистачало часу зупинитися на хвилинку…

Мукачівська Ратуша

 

Екскурсія, яка тривала майже дві години, якраз передбачила можливість збагнути всю історичну значимість Мукачева, нелегкий шлях його розвитку, згадати визначні особистості, історичні постаті.

Ігор Гуледза зустрічав учасників екскурсії біля міської Ратуші, яка є не тільки прекрасним орієнтиром для зустрічі, а й історичною будівлею. В стінах якої вирішувалась доля міста та приймалися доленосні рішення.

З 22 березня по 26 квітня 1919 року в будинку Ратуші відбувалися засідання міської Ради робітників. Солдатів і селян – бідняків та її виконавчого органу – директоріуму, — гласить пам’ятна дошка біля входу до теперішнього міськвиконкому.

«Памятники, пам’ятні дошки, барельєфи – це закодована інформація для майбутніх поколінь, адже вони розміщені не просто так, вони мають своє значення» — сказав екскурсовод.

Під час екскурсії увага зупинялася на приміщенні Кінотеатру «Перемога», який носить імя Івана Івановича Туряниці – першого секретаря Закарпатського обкому КП(б)У , саме в цій історичній будівлі 26 листопада 1944 р відбулася знакова подія — Перший з’їзд народних комітетів Закарпатської України, саме тут було проголошено возз’єднання Закарпаття з Україною.

Далі маршрут екскурсії проходив по вул.. Пушкіна – своєрідному рекордсмену по встановлених пам’ятниках, найвідомішим з яких є пам’ятник Олександру Духновичу.

Пам’ятна стелла на згадку про полеглих воїнів-афганців розташована на площі ім.. Федорова.

Завжди приваблює туристів й творча інтерпретація Троїцьких музик, подана скульптором неординарно та яскраво. Скульптурна композиція розташована на площі Федорова.

Справжньою історією Мукачева в барельєфах є скульптурна композиція, що складається з п’яти складових: тут і спорудження Мукачівського замку «Паланок», і Ілона Зріні, відома організацією героїчного захисту замку від загарбників Габсбургів, і її син – легендарний князь Ференц ІІ Ракоці, який утвердив Мукачівський замок як свій військовий та дипломатичний форпост, і не менш відомий князь Федір Корятович, який, за легендою, вбив змія та побудував монастир, і барельєф, що зображує торгівельну площу з заморськими товарам, серед яких є навіть верблюд. Барельєф із зображенням торгівлі підкреслює виняткове географічне розташування Мукачева, яке завжди було важливим у торгівельному житті краю та Європи.

Барельєфи розповідають історію становлення Мукачева


Новому погляду на історію рідного міста мукачівці завдячують екскурсоводу Ігорю Гуледзі та проекту Kertvarosh. А гості міста мали змогу познайомитися з історичним надбанням міста над Латорицею. До речі, захід був безкоштовним.

mukachevo.todaу


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp