Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Що і за скільки їдять закарпатські школярі

26 січня 2015 р., 09:15

Коштів, що виділяє влада замало, тому за їду ще доплачують батьки.

Зараз ведуться розмови про те, аби в школах взагалі відмінити обов’язкові гарячі обіди. Наразі, суму на такі обіди визначає влада на місцях.

 

Ми пішли школами Ужгорода та району, аби перевірити чи можна щось приготувати на озвучені суму. Почали з ужгородської школи №5.

Тут малюків, як і у всіх міських школах, годують за гроші із міського бюджету. От тільки місто на таке харчування виділяє настільки мало грошей, що аби нагодувати дітей – доплачувати доводиться батькам.

– Харчуємо дітей обідом, гарячим. На суму: 4грн 80 коп. за бюджетні кошти і плюс кожен місяць батьківська доплата дві гривні. Тобто, 6,80 обід. Гарячий, – розповідає адміністратор їдальні ЗОШ №5 м.Ужгорода Марта Ясиновська.

Це у тих школах, де батьки дали згоду на таку доплату. В інших – дітям пощастило менше. Навіть з доплатою батьківського комітету, нагодувати гарячим обідом дитину – справа не з простих. Ще й на фоні неймовірного росту на продукти в останній час. Та й вгодити малюкам не просто. У кожного свої смаки.

– Більше я суп не доїдаю. Я люблю суп, який мені до смаку, – вигукує один із дітлахів.

– Я борщ не люблю дуже, – ділиться враженнями про шкільний обід інший.

Про свій приїзд журналісти не попереджали. Підготуватись у столовій школи – можливості не мали. Ось, що було у меню малюків у день візиту. На перше – суп з грінками, а на друге – картопляне пюре з котлетою та салатом з капусти. Ну і компот, звичайно. Це був Ужгород.
Харчувати малюків у селах Ужгородського району – процес складніший. Із шкіл, де немає кухонного блоку, на шкільних автобусах дітей доставляють у сусідні села. Там їх годують у їдальнях.

Ми побували на обіді у школі села Оноківці із малюками двох сусідніх сіл – Оріховиця і Невицьке. Такий маршрут малюки долають щодня. Їздять обідати аж за 6 кілометрів. У школах ужгородського району сума на харчування більша, ніж у самому Ужгороді. Тут діток годують обідом на 7 гривень. Батьки нічого не доплачують.

Ольга Кіш, кухар у школі села Оноківці розповідає:

– Сьогодні у нас борщик український, і рибка жарена – хек із картошечкою пюре. І ще даємо кусочок хліба з маслом.

До цього салат із капусти та моркви і чай. Дитяче меню виглядає непогано, ми і самі спокусилися. Досить смачно, хоча в борщі м’яса не так багато як вдома. Дітям шкільна їжа теж до смаку.

Школярка Ніколетта ділиться своїми гурманськими забаганками:

– Я люблю всьо. Даже макарони із сиром. А найбільше люблю галушки.

– А що не любиш?

– Кашу молочну, – зізнається дівчина.

Якщо, обов’язкове харчування у школах відмінять – ці дітлахи можуть залишитись без обіду, бо у приміщенні їхньої школи немає їдальні. У такому випадку, дітям доведеться щодня брати їжу з дому, аби мати можливість перекусити. А зараз, по звичці, після обіду дітей саджають у шкільний автобус і везуть у рідне село, де вони залишатимуться на групі продовженого дня.

Як стало нам відомо, наразі, проводяться підготовчі роботи, аби вже незабаром прийняти рішення про виділення щонайменше 8 гривень для денного харчування школярів. Міська влада розглядає такий варіант. Громадські слухання на тему: «Організація харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах міста» відбулися 15 січня 2015 року. Але далі розмов справа так і не пішла. Тому шанс, що з лютого меню в ужгородських школах покращиться – поки що тільки теоретичний.
Зауважимо також, що про скасування безкоштовних обідів для 1-4 класів повідомили днями також у Берегові.

Усе через брак коштів у міському бюджеті.

Мукачево.Net


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp