Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Губаль зустрівся з Генконсулом Польщі і звітує про конкретні домовленості

27 січня 2015 р., 16:48

На зустрічі обговорили кілька важливих для області питань

Активізація роботи щодо побудови пішохідного пункту перетину кордону на кордоні із Польщею Лубня-Волосате стала основною темою зустрічі із Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Ярославом Дроздом, яку у вівторок, 27 січня, провів голова Закарпатської ОДА Василь Губаль спільно з головою облради Володимиром Чубірком.


Передовсім керівник області подякував представнику дружньої держави за те, що Польща підтримує Україну в такий важкий для неї час. "Ми відчуваємо дружнє ставлення багатьох європейських держав, і від Польщі підтримка особлива. Спасибі вам за це, ми цінуємо таке ставлення. Ми сусіди за невеличким відтинком кордону, але добрі сусіди!", - сказав Василь Губаль.

Голова ОДА одразу підкреслив: потребуємо розширення транскордонної співпраці. Давно йдеться про пішохідний перехід Лубня – Волосате і хотілося б докласти спільних зусиль та за підтримки уряду нарешті відкрити пункт перетину – наголосив Василь Іванович.

Гість, своєю чергою, акцентував на важливості співпраці з нашим регіоном: "Ваша область, якщо можна так сказати, найбільш "міжнародна" в Україні. Тож і транскордонні проекти для вас – особливо значущі", - сказав Ярослав Дрозд. Дипломат погодився, що треба активізувати зусилля для відкриття пункту перетину, тим паче, що підготовча робота вже проведена. "Я бачу зацікавленість і роботу від Закарпаття. Тепер треба, аби підключився Київ, й слід винести рішення на міжурядовій комісії. Пункт сполучатиме території заповідників - Ужоцького і Бещадського національних парків відповідно, й мова саме про пішохідний та велосипедний пункт перетину. Згоден, що вже час братися за конкретику", - акцентував дипломат. Пан Дрозд також зазначив, що може йти мова і про розширення зони малого прикордонного руху з Польщею. "Для цього треба підтримку Брюсселя. Водночас це було б сигналом того, що рухаємося до зняття візового режиму з Україною", - відмітив пан консул.

Голова ОДА резюмував: "Зробимо так, аби на наступних міжурядових комісіях йшла мова про перехід Лубня-Волосате, і дамо чергові пропозиції Кабінету Міністрів стосовно транскордонної співпраці з Польщею. Також ми розраховуємо на підтримку Польщі та участь її разом з нами у європейських ґрантових проектах. Сміливо можемо діяти спільно. Закарпатська влада – прозора: нас цікавлять робочі місця, інвестиції в Закарпатську область, і так й орієнтуємо усі державні департаменти та органи, від яких залежить спокій бізнесу – бути відвертими, не перешкоджати, а сприяти".

Відтак Василь Губаль висловив наступну пропозицію: аби відкрити Закарпаття для польського підприємництва – організувати бізнес-форум. "Це було б важливо, щоби ваші підприємці мали уяву про закарпатську привабливість та економіку регіону. Ми б хотіли бачити на Закарпатті польський бізнес", - сказав керівник області. Також Василь Губаль наголосив, що українцям, зокрема, закарпатцям цікаво, як Польща здійснювала свої реформи: у сільському, лісовому господарстві, в адміністративній сфері та туризмі, й було б чудово, якби сусіди могли поділитися знаннями і практикою.

Дипломат висловив готовність сприяти в такій взаємодії та порушив тему і про відкриття в Ужгороді Почесного консульства: це теж був би імпульс для пожвавлення контактів між Польщею і Україною й варто шукати потенційного кандидата.

Голова Закарпатської обласної ради, окрім перспектив пункту перетину кордону, наголосив і на наступних важливих речах у контактах між Закарпаттям і Польщею. "Йдеться про наші спільні позиції в рамках програми "Україна-Польща-Білорусь" - мова про якісну участь наших держав, аби отримати підтримку для корисних проектів в економіці, туризмі, інфраструктурі. Також побудова в Ужгороді при УжНУ міжнародної бібліотеки Вишеградської четвірки з секторами книг з країн-сусідок – цю ідею вже підтримали Угорщина і Словаччина", - сказав Володимир Чубірко. Він подякував польській стороні за підтримку 5 школи. "В Ужгороді тривають такі проекти: у 3-ій школі вивчають чеську, у 4-ій словацьку, і вивчення польської теж важливо – є діти, які планують здобувати вищу освіту й у Польщі. Тож варто розробити програму, аби вони вивчали польську не факультативно, а як додаткову іноземну". 

Володимир Чубірко акцентував: є прагнення вивести на новий рівень регіональну співпрацю. "Закарпаття - особливий край. Ми бачимо себе лише в європейській родині, через специфіку регіону. Для нас європейський вибір - очевидний, а от в інших регіонах такого розуміння бракує, і саме через спільні міжнародні проекти, візити, контакти, туризм мають наблизити нашу державу до Європи", - зазначив голова облради.

На зустрічі порушили й питання адміністративної реформи, яка чекає Україну. Сторони наголосили: на думку експертів, державі могла б бути корисна саме польська модель адмінреформи. Керівники області підкреслили - дуже зацікавлені у досвіді сусідів. Ярослав Дрозд запевнив: поляки готові показати, як саме у них здійснювалися зміни – на прикладах, як позитивних, так і негативних. Відтак виникла ідея і зустрічі на рівні представників місцевого самоврядування Закарпаття та ближніх регіонів Польщі.

Голова ОДА та обради з паном консулом домовилися скласти дорожню карту контактів та спільних проектів та вже незабаром продовжити спілкування в ширшому колі з конкретними програмами та кроками. Насамкінець Василь Губаль висловив ініціативу зустрітися з представниками польської громади краю, зокрема, і з тим, щоби визначитися з відзначенням 20-річчя Товариства польської культури Закарпаття.
Прес-служба ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp