Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про «незручні» події закарпатська міліція воліє мовчати

7 лютого 2015 р., 10:04

Мовчання - золото. Тільки не у випадку, коли громадськість немає достовірної інформації про найбільш резонансні події в області

Про анонсовану ще півроку тому відкритість і прозорість своєї діяльності міліція нашого краю чомусь все частіше починає забувати. Природно, що громадськість прагне знати, які злочини стаються на території області, чи затримано і притягнуто до відповідальності зловмисників і загалом яка криміногенна ситуація. Адже неспокійні повідомлення зі сходу держави мимоволі стають причиною виникнення тривоги у багатьох краян за свою безпеку і безпеку своїх рідних.

Крім цього, люди цікавляться, чи не були марними ті жертви, якими рік тому заплатила Україна за позитивні зміни і знищення старої системи керування у державних установах. Отож не менш природно, що кримінальна хроніка на газетних шпальтах, у теленовинах чи Інтернет-виданнях викликає в багатьох посилене зацікавлення. Але що може допитливий читач чи глядач довідатися з таких повідомлень? Як суд покарав недолугого батька за несплату аліментів, про різні нещасні випадки, як наркозалежні особи всіма правдами-неправдами добувають собі чергову дозу наркотику або про міліцейські наради. Принаймні таку інформацію пропонує офіційний сайт УМВС України в Закарпатській області. Справді, наш край завжди був одним з найспокійніших у криміногенному плані регіоном. Однак чи все дійсно так добре?

Інформаційна «качка» про інцидент на спецпосту ДАІ у Нижніх Воротах

Минулого тижня засоби масової інформації активно обговорювали інцидент, який трапився у Нижніх Воротах на Воловеччині. Там, нагадаємо, активісти «Дорожнього контролю» намагалися зафіксувати неправомірні дії співробітників районної ДАІ, котрі несли службу на спецпосту. «Несанкціонована» відеозйомка чомусь спровокувала неабияку паніку серед хлопців у погонах. В офіційному повідомленні, опублікованому на сайті УМВС, міліція спробувала розповісти про цю ситуацію однобоко, мовляв: активісти «ДК» ще ті провокатори. Але цю інформацію багато закарпатських мас-медійників сприйняли як чергову «качку», бо останнім часом вже не довіряють повідомленням СЗГ УМВС, особливо його керівнику Олегу Подебрію.

До речі, О.Подебрій полюбляє давати вільні коментарі на своїй сторінці у «Фейсбук» замість того, щоб підготувати, як це належить, прес-релізи для журналістів, аби вони самі мали змогу з’ясувати що до чого, зробити власні висновки та дати повну оцінку ситуації.

Колектив обласної газети «Відомості міліції» звернувся ще два тижні тому з офіційним листом до начальника УМВС Сергія Шаранича у зв’язку з тим, що журналістам цього видання заборонили надавати інформацію. Працівники міськрайонних підрозділів міліції, відповідальні за зв’язки з громадськістю та ЗМІ, пояснили це тим (правда, побоюючись втратити роботу, просили не називати прізвища), що на них чиниться шалений тиск з боку керівництва СЗГ УМВС, тобто О.Подебрія. Натомість сам Подебрій став активно давати злісні коментарі, мовляв: «Відомості Міліції» – приватна структура і має отримувати інформацію, як всі. Та ми цього і не заперечуємо. Але мова зовсім про інше. Нам не потрібна службова чи конфіденційна інформація. Йдеться про звичайнісінькі прес-релізи, в яких би містилися повідомлення не про дозовані факти порушення чинного законодавства, злочини та нещасні випадки, а про повну картину скоєння резонансних злочинів на території області. На жаль, цього нема. До того ж, у прес-релізах має подаватися інформація «свіжа» – за добу. Їх підготовка – це прямі функціональні обов’язки співробітників СЗГ УМВС.

Про приховані ДТП та інформацію із запізненням

Продовжуючи розвивати попередню тему, зауважимо, що на офіційному сайті закарпатської міліції, до якого так настирливо речник начальника УМВС відсилає журналістів, ані словом не згадано про дві дорожньо-транспортні пригоди, що мали місце цими днями в області. Можливо, тому, що обидві сталися за участі співробітників ОВС. В одній з них працівник міліції збив у місті Свалява своїм автомобілем «Фольксваген» тамтешню пенсіонерку. Жінка від отриманих травм померла на місці аварії. А ось друга пригода сталася в Ужгороді. Її винуватцем був також співробітник міліції. Правоохоронець їхав заступати на чергування (!) На щастя, у цій аварії ніхто не постраждав, хоча інший транспортний засіб, з яким він зіткнувся – «Тойота-Камрі», – зазнав значних пошкоджень. Як ми бачили, оскільки стали свідками цієї ДТП, співробітники ДАІ склали на винуватця протокол, де чітко зафіксували, цитуємо: «У водія наявні ознаки алкогольного сп’яніння». Чи підтвердила це медична експертиза і чи потім поніс покарання за свій вчинок міліціонер-правопорушник, так і невідомо. Бо факт аварії просто приховали.

Не раз інформація на сайті УМВС з’являється із запізненням. Так, наприклад, було і з публікацією стосовно вбивства в Ужгороді на початку січня. Її оприлюднили аж під вечір наступного дня. А про криваві події у селі Геча на Берегівщині тільки через чотири дні можна було ознайомитися із слабеньким коментарем начальника УМВС Сергія Шаранича у публікації про зустріч з активістами та представниками ЗМІ.

Хоча як такої, інформації про цей інцидент у цьому повідомленні не міститься. Цитуємо: «Щодо резонансної недавньої бійки на фестивалі в с.Геча Берегівського району, то цей інцидент має виключно побутове підґрунтя, відкинувши будь-які інші мотиви. Усі учасники тих хуліганських дій найближчим часом будуть «запрошені» в міліцію для дачі показань.» І все, на цьому крапка. У той час, коли про різанину в Гечі гуде уся область.

Де ж міліцейська оперативність? У зв’язку з цим хочеться пригадати відому російську приказку: «Хороша ложка к обеду». А про те, що громадськість прагне знати докладніше, адже у цьому конкретному випадку і різалися, і стрілялися. Кілька людей потрапили у лікарню. Такі деталі чомусь у коментарі з певних причин були упущені.

Сьогодні доступ до інформації перекрили обласній газеті «Відомості міліції», завтра почнеться чинитися тиск на інші «неугодні» видання, а післязавтра… Можливо, ще й почнуть знищувати фізично, як це вже було в історії української журналістики?



Ігор СТЕФАНЕЦЬ, головний редактор газети «Відомості міліції», член НСЖУ, пенсіонер ОВС
місцевий 08.02.2015 01:53 IP: 71.178.224.91
нашому шефу варто би туди(в АТО)не лише поіхати пофотькатися,а й повоювати! Та не самому,а й очолити групу з найпродажніших підлеглих.А іх хоч відбавляй!
кома 07.02.2015 10:40 IP: 119.92.69.87
на себя,в первую очередь, смотреть надо. слишком много начальников повылазило,

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp