Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Про мобілізаційні справи у двох районах краю

8 лютого 2015 р., 11:45

Як проходить четверта хвиля мобілізації на Іршавщині та Виноградівщини розповів військовий крмісар Юрій Богдан

Про це повідомив військовий комісар Іршавсько-Виноградівського військкомату Юрій Богдан. 37-річний майор родом з Мукачівщини, закінчив військовий інститут телекомунікації та інформатизації національного технічного університету КПІ. Одружений. Має двох дітей. Перебував в зоні АТО.

-Отже, Юрію Юрійовичу, в Україні триває вже четверта хвиля мобілізації. Які дії в зв»язку з цим виконує військкомат?

- Мобілізація проводиться протягом 210 діб у три етапи. Виконуємо завдання на оповіщення військовозоб»язаних, які підлягають призову за четвертою хвилею мобілізації і проводиться оповіщення по населених пунктах – за місцем проживання і місцем роботи. Потім відбереться нове поповнення, яке пройде навчання в навчальних центрах, підготовку на полігонах і тільки тоді буде визначена та категорія, яка зможе виконувати завдання безпосередньо в зоні АТО.

- Тема повісток – офіційною мовою оповіщення- турбує чи не кожного, хто підпадає під мобілізацію. Хто і коли має її вручати, чи потрібно обов’язково під розпис, де її отримувати – вдома чи на роботі?

- Виписані повістки зі списком військовозобов»язаних з переліком військових спеціальностей видаються військовим комісаріатом у населений пункт- в сільську чи селищну раду, де організовано пункт збору і оповіщення. Повістки має отримувати та людина, на чиє прізвище виписана і ставити свій особистий підпис на розписці. Ухиляння від отримання повісток – відомі факти. На жаль,їх немало. Найчастіше виходять на вручення повісток близькі родичі, мами, дружини – і повідомляють «Його немає». Цей факт документується тими людьми, які здійснюють оповіщення, складається акт. Якщо військовозобов»язаний знаходиться на заробітках ( це великий відсоток) – голова сільради видає довідку, що ця людина дійсно виїхала за межі області чи країни.

- Як справи з жінками?

- Військовозобов»язані жінки, як правило, мають медичну освіту, але їх невелика кількість, бо пріоритет надається, все-таки, чоловікам.

- Чи є добровольці йти воювати в зону АТО, чи є серед них колишні афганці, які мають досвід ведення військових дій?

- Добровольців є, але мало. Вручаємо всім картки для проходження медогляду. Незалежно від того – доброволець ти чи мобілізований - одна з вимог: стан здоров»я. Було троє добровольців, але жоден з них за станом здоров»я не придатний, але вони записані в загін оборони для виконання завдань по здійсненню охорони важливих об»єктів, який формується у Виноградівському районі. «Афганців» - не було.

- Багато нарікань у сім»ях мобілізованих та військовослужбовців є на отримання статусу учасника АТО. Чому настільки важко його зафіксувати?

- Для підтвердження статусу учасника АТО надається довідка, витяг із наказів – про вибуття і прибуття, потім подаються документи на розгляд міжвідомчої комісії щодо визнання їх учасниками бойових дій.

- А що корисного дала та псевдо-оптимізація, коли об»єднали два військкомати в один, зокрема Іршаву і Виноградів в Іршавсько-Виноградівський?

- Це було проведено в рамках реформування ЗСУ. ОБ»єднували два райони, тому що йшло скорочення ЗСУ, але на даний момент час довів: це було помилкове і недоцільне рішення.

-На жаль, Іршавсько-Виноградівський військкомат минулого року «відзначився» з негативного боку. Скоїв суїцид колишній працівник, інший погорів на хабарі. Яка зараз ситуація у вас? Скільки маєте працівників і чи встигають справлятися з ритмом роботи?

- Відбулось зменшення особового складу. Частина відряджена в навчальні центри та полігони для підготовки військовослужбовців. Є відряджені для ротації. Працюємо в скороченому складі – 5 офіцерів і 3 держслужбовці, які в посиленому режимі виконують роботу.

- А як ви потрапили в зону АТО?

- Дійсно, є такий факт у моїй біографії. У листопаді, згідно рішення Президента України про військових комісарів, під час третьої хвилі мобілізації перебував у Луганській області, сектор «А». У складі підрозділу з Кривого Рогу, який на 100 відсотків складався тільки з мобілізованих – від рядового складу до командира батальйону – надав допомогу по адаптації цього підрозділу на бойових позиціях.

- На завершення: який же план доведений вам на четверту хвилю мобілізації?


- Необхідно мобілізувати 300 осіб, 150 з Виноградівського району та 150 – з Іршавщини. Також потрібно залучити транспортні засоби з національної економіки, незалежно від форми власності – це санітарний автомобіль та екскаватор.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp