Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Моє місце там, де вирішується доля України" - отець Іван

9 лютого 2015 р., 09:23

Після реабілітації отець Іван повернеться на передову. Там на нього чекають бійці та місцеві мешканці

Засоби масової інформації Закарпаття багато писали про отця Івана Ісайовича, судового вікарія, очільника єпархійного трибуналу Мукачівської греко-католицької єпархії, декана Середнянського деканату, який шість місяців у сані військового капелана перебував у найгарячішій точці зони АТО – у Дебальцівському секторі. У штабі останнього за ініціативи закарпатського священика була відкрита невеличка капличка, яку щодня відвідували сотні бійців. Частенько о.Іван ходив і до цивільних осіб, проникаючи у підвали, зруйновані будівлі тощо, словом Божим підтримував їх надію і віру в кращі часи. Гартував і моральний дух воїнів, як професійний психолог (має відповідну вищу освіту), допомагав знімати стресові навантаження, роз’яснював християнські принципи співіснування і таке інше.

- До мене в капличку щодня приходила незліченна кількість бійців, котрі шукали відповідей на болючі проблеми сьогодення,- розповів отець Іван. – Навідувались військовослужбовці з Полтави, Кривого Рогу, Запоріжжя (закарпатці становили лише десяту частину), які потребували пояснення, що таке храм, для чого палимо свічку, чому віримо в Бога, для чого хрестимось тощо. Прикметно також, що хлопців не стільки цікавили суто військові проблеми, як родинні: чому близькі люди віддаляються одні від одних, чому батьки часто-густо не розуміють своїх дітей, приділяють їм мало уваги і т.ін. На війні більшість починає свято вірити в Господа, чекає від нього заступництва, поради, духовної підтримки.

За словами командира одного із спецбатальйонів та його заступника, з якими мав розмову Середнянський селищний голова Емеріх Крицкій, що возив туди гуманітарну допомогу, зібрану мешканцями територіальної громади, отець Іван сповна справлявся зі своєю місією.

- Справді святий чоловік,- говорили про закарпатського священика офіцери.

Прикро, але на шостому місяці перебування в АТО капелан отримав поранення в груди і вимушений був повернутися на Закарпаття, аби підлікуватись. Вигляду про свій стан не подає, тримається мужньо й бадьоро. Днями до нього в Середнє приїхала група волонтерів з Тернополя. Всі вони активно допомагають нашим бійцям, що перебувають під Дебальцевим. А тепер прибули в Середнє, щоб особисто відвідати о.Івана й пересвідчитись станом його здоров’я. Разом з ним та селищним головою побували в місцевому греко-католицькому храмі, спільно помолились за неньку-Україну, її мужніх захисників, сфотографувались на згадку.

Насамкінець на традиційне запитання щодо подальших планів, отець Іван, не вагаючись, відповів: “Ось трохи поправлю здоров’я, вирішу певні тутешні проблеми, що накопичились, і знову відправлюсь на Схід: сьогодні моє місце там, де вирішується доля України, її майбутнє як суверенної, цілісної і незалежної держави”.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp