Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чехи інвестують в Закарпаття 6 мільйон крон для реставрації шкіл та садочків

9 лютого 2015 р., 16:32

Окрім цього у школи привезуть гуманітарну допомогу

Наприкінці минулого тижня на запрошення гетьмана краю Височини Чеської Республіки Їржі Бєгоунека офіційна делегація від Закарпаття відвідувала цей край. В складі делегації – голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, народний депутат України Іван Балога, перший заступник голови облради Михайло Попович, представники органів місцевого самоврядування Закарпаття (голова Ужгородської райради Михайло Фединець, керівник бюджетної комісії облради Владислав Адам, депутати облради Ростислав Федів, Федір Райчинець, ректор УжНУ Володимир Смоланка та інші). 

Височинці й закарпатці домовлялися щодо майбутніх проектів, які планують реалізувати у 2015 році. У перемовинах взяли участь гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек та керівники крайового уряду Височини, депутати. Також велися перемовини з гетьманом Пардубіцького краю Мартіном Нетоліцки. Сторони обговорили першочергові проекти та подальшу співпрацю, узгодили деталі підписання офіційного документу.

Загалом, Закарпаття та Височина співпрацюють з 2007 року. Чеський край інвестував у соціальну сферу Закарпатської області понад 40 мільйонів чеських крон. Це дало змогу здійснити спільно майже 80 культурно-освітніх, гуманітарних та інвестиційних проектів.

Враховуючи складну політичну та економічну ситуацію в Україні, край Височина на 2014 рік збільшив надання Закарпаттю фінансової допомоги – до шести мільйонів крон. За рахунок цього вдалося реалізувати 11 спільних інвестиційних проектів, ще 2 знаходяться на стадії завершення і 2 будуть продовжені цього року. 

Сторони досягли домовленостей щодо проектів, які будуть цього року реалізуватися на Закарпатті. Загалом, це 22 заклади освіти – школи та садочки. Чехи планують і цього року інвестувати 6 мільйон крон. В резерві проектів ще два заклади освіти. 

Зокрема, цього року планується оновити заклади:, садочки у Жорнаві, Верхньому Водяному, Броді, Вільхівцях (Іршавщина), Нижніх Воротах, Плоскому, №16 у Мукачеві, школи - ЗОШ №3 в Ужгороді, в Новоселиці (Виноградівщина), Хижі, Березові, Гандеровиці, Кальнику, НВК у Монастирці, Сасові, Соймах, Копинівцях, Страбичові, Осої, №2 у Ясіня. 

Також з гетьманом Пардубіцкого краю Мартіном Нетолілцкі йшлося про співпрацю з їх краєм. У травні закарпатська сторона запросила гетьмана на огляд реалізованого проекту в рамках співпраці – оновлено дитсадочку «Ялинка» в Хусті. Пропонувалося продовжити наші партнерські зв’язки. 

Також домовлено, що цьогоріч і надалі чехи постачатимуть гуманітарну допомогу для наших шкіл та садочків –комплекти меблів. 

Також чеська сторона пропонувала заходи щодо проведення Днів Закарпатської області . Для цього можливо долучити допомогу Височини, яка буде мати у вересні виставку у Італії, в Мілані. Під час Днів Закарпаття можливо презентувати інвестиційні, туристичні, культурні та природні можливості Закарпаття, досягнення у розвитку транскордонного співробітництва. 

Їржі Бєгоунек запевнив закарпатських партнерів, що співпраця Закарпаття і Височини й надалі продовжуватиметься, а наші взаємини вже давно стали щирими. Зважаючи на складну ситуацію в нашій країні партнери планують і надалі нас підтримувати, інвестувавши в гуманітарні проекти. 

«Україна нині у важкій ситуації. І ми готові й надалі допомагати нашим закарпатським партнерам. І цього року є сподівання, що у вашому краї будуть відкриті оновлені школи, садочки завдяки нашій спільній роботі», - каже пан гетьман. 

Голова Закарпатської облради Володимир Чубірко подякував гетьманові Височини й крайовим депутатам за щирий і теплий прийом та зазначив, що співпраця, яка ґрунтується на взаємоповазі, повинна поглиблюватися й розвиватися. 

«Ми щиро вдячні від імені громади Закарпаття за ті проекти, які вдалося реалізувати. Це приклад вдалої співпраці. Ми маємо друзів у Височині, які завжди йдуть нам на зустріч, допомагають і в складний для нас час. Проекти, які ми узгодили на 2015 рік теж будуть реалізовані якісно», - запевнив керівник ради. 

Закарпатці подякували керівництву краю Височина, особисто панові гетьману Їржі Бєгоунеку, депутатам крайової ради й членам правління благодійного фонду «ВіЗа», які інвестують у соціальні проекти на Закарпатті. 
Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp