Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Виховати юних хокеїстів та побудувати зал

18 лютого 2014 р., 14:24

Поки весь світ насолоджується початком олімпійського хокейного турніру в Сочі, на Закарпатті визначають своїх чемпіонів із ключками.

Цієї суботи та неділі в Ужгороді завершиться третій чемпіонат області. Цього сезону він вийшов дійсно революційним: більше команд, більше хокеїстів, більше майстерності на льоду. А в майбутньому ці показники збираються далі покращувати, й  уже знають, за рахунок чого, – в найближчих планах будівництво критого льодового майданчика та прийняття міжнародного турніру.

На вихідних визначать чемпіона 

Третій чемпіонат області, якщо брати до уваги період незалежної України, підходить до завершення. Доволі прогнозовано в фіналі опинилися дві ужгородські команди – торішні чемпіони «Ужгородські вовки» та молодий і амбітний «Синевир». І ті, й ті виявилися найкращими в регулярному чемпіонаті та в плей-оф. Так, на шляху до фіналу «Ужгородські вовки» здолали «Спартак-46». У серії до двох перемог вони перемогли двічі (7:3, 5:0). «Озерні», в свою чергу, з таким же підсумковим рахунком здолали «Шахтарський барс» (4:3 та 2:1 за булітами). На черзі – боротьба за «золото», яка відбудеться вже цими вихідними. Так, у суботу, 15 лютого, об 11.00 відбудеться перший матч, у неділю, 16-го, в той же час – другий. Нагадаємо, що протистояння буде до двох перемог. Якщо після двох ігор вийде нічия, в ту ж неділю відбудеться третій матч – його зіграють у 2 періоди. В ті ж дні вестимуться й ігри за третє місце – о 9-й ранку. У так званому «втішному» фіналі зійдуться «Шахтарський барс» та «Спартак-46». 
Хоч фінали ще не зіграні, вже зараз можна зробити висновок – чемпіонат таки вдався. Цьогорічний турнір залучив ще більше людей до занять хокеєм – у кожної команди прибуло гравців. «У це важко повірити, але зараз шайбу ганяють люди, які ще рік тому ледве на ковзанах стояли», – розповів «Закарпатці» головний тренер збірної області та тренер дітей Андрій Максимович. Це, а також збереження кістяка закарпатських клубів, уже є великим досягненням. Окрім того, розширилася географія закарпатського хокею. Так, уперше в турнірі взяв участь колектив із Мукачева. Він хоч і програв усі поєдинки, проте досвіду набрався, наступного року стане сильнішим. До речі, за словами А. Максимовича, за титул чемпіона Закарпаття-2015 уже змагатимуться дві команди з міста над Латорицею. «Тут навіть власний чемпіонат зуміли провести, і це  радує», – зізнається тренер. 

Вчать дітей 

Паралельно з дорослими, вчаться грати в  хокей і діти. В області вже є команда дітлахів, які в майбутньому складуть кістяк закарпатського хокею. Цьогоріч вони встигли пограти на хорошому рівні: взимку помірялися силами з командами сусідніх Новояворівська та Калуша. На жаль, обом програли. Але, як запевнив А. Максимович, наступного року ужгородські вихованці точно візьмуть реванш. Зрештою, потрібен час для здобуття досвіду та зіграності в колективі. «Зараз в Ужгороді постійно займається хокеєм до 40 юнаків. Гравців набирається вже на 4 команди. Ми часто тренуємося, навіть улітку відпрацьовуємо деякі елементи гри на роликах. Також їздимо вчитися за кордон. Звичайно, хочемо, аби хокеєм займалося більше людей. Але батьки поки не поспішають долучати дітей до цього виду спорту. В нашій країні поки нема такої хокейної культури, як у сусідніх. Проте в майбутньому сподіваємося це виправити», – розповів тренер. 

Будівництво Палацу 

А для популяризації хокею зараз робиться чимало. Один із таких кроків – запрошення закордонних команд для показових ігор. Наприклад, із сусідньої Словаччини, де хокей – ледь не національний вид спорту. Так, у Федерації хокею Закарпаття повідомили: в березні планують зробити масштабний товариський турнір, у якому візьмуть участь закарпатські колективи та аматорські команди зі Словаччини й Угорщини. А далі – більше. В Ужгороді планують зводити справжній критий Льодовий палац!  «Цей об’єкт збудують біля стадіону «Авангард», – привідкрив таємницю Андрій Максимович. – Уже визначили підрядника та балансоутримувача. Ним, до речі, стане обласна ДЮСШ. Проект задуманий не як комерційний, а як соціальний. У Палаці буде льодовий майданчик розміром 30 на 60 метрів – призначений суто для хокею. Також передбачена трибуна для глядачів та роздягальня». Будівництво планують розпочати вже найближчим часом, про що «Закарпатка» обов’язково повідомить своїх читачів. А наразі запрошуємо всіх відчути дух хокею, відвідавши фінальні поєдинки чемпіонату краю цими вихідними. 

Денис ФАЗЕКАШ. Закарпастька правда


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp