Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Талони на їжу, сховища та сповіщення - Ужгород готується до війни

13 лютого 2015 р., 15:25

Як кажуть закарпатці, краще боятися, ніж налякатись

Хочеш миру – готуйся до війни. За таким принципом вирішила діяти Ужгородська міська рада й почала проробляти «заготовки» на випадок введення воєнного стану. Насправді навіть у світлі останніх Мінських домовленостей про деескалацію конфлікту це не виглядає зайвим: проросійські сепаратисти вже не раз доводили, чого варті «перемир’я», укладені з ними. 

Відтак у середу в великому залі міськради зібрали представників ОСББ, ЖРЕРів та ЖБК Ужгорода. Перш за все їм нагадали: якщо раптом у країні оголосять воєнний стан – це потягне за собою нормоване забезпечення продовольчих і непродовольчих товарів. Простіше кажучи, їх продаватимуть за талонами чи карточками, як у лихі дев’яності. Щоб через відсутність цих папірців у людей у разі чого не виникало проблем, ОСББ й ЖРЕРи вже мали подати до міськради списки зареєстрованих у кожному будинку мешканців. Утім, багато хто їх не надав, тож має зробити це найближчим часом. Наголошуємо: панікувати не варто, наразі про запровадження талонів не йдеться – це просто підготовка про всяк випадок. Як кажуть закарпатці, краще боятися, ніж налякатися. 

Крім того, на нараді наголосили, що потрібно перевірити й упорядкувати всі сховища, укриття, підвали – вичистити, забезпечити там електро- й водопостачання тощо. Головний спеціаліст цивільного захисту відділу мобілізаційної роботи міськради Сергій Дмітрієв наголосив: не всі багатоповерхівки мають підвали, тож керівники таких ОСББ повинні звернутися до найближчих ЖРЕРів і з’ясувати, де є вільні укриття на випадок надзвичайних ситуацій. Оголошення з адресою такого сховку мають висіти на видному місці в кожному будинку. 

Що стосується потужних захисних споруд, на 1200 – 1700 чоловік, то в Ужгороді таких маємо 48. Усі вони розташовані в промисловій зоні – від вокзалу й до «Мехзаводу», «Електродвигуна». Сергій Дмітрієв відзначив, що є повністю непридатні сховища, в яких 25 років ніхто нічого не робив, але є й обмежено готові – вони, в принципі, можуть за потреби приймати людей. Усі споруди такого характеру зараз перевіряють працівники ДСНС та місцева влада. Коли з цим розберуться і наведуть ладу у самих укриттях, в Ужгороді з’являться великі стрілки-вказівники, що показуватимуть, як дістатися до сховища. До речі, відоме в місті кафе «Бункер» на площі Петефі – це теж об’єкт такого характеру, розрахований на 300 чоловік. 

Насамкінець представникам ЖРЕРів та ОСББ роздали підготовлені мобілізаційним відділом матеріали щодо дій населення при загрозі масових заворушень і бойових дій, а також щодо дій за сигналом тривоги (в місті є 11 сирен, які його подають, і почергово вони зараз проходять випробовування. Якщо завиють усі зразу – це точно почує кожен). Такі пам’ятки мають висіти в під’їздах будинків, щоб мешканці могли з ними ознайомитися. Якщо ви не знайшли цієї інформації в себе в будинку – загляньте на офіційний сайт Ужгородської міської ради. Там вона обов’язково буде. 

Мирослава Галас, «Закарпатська правда»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp