Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців, які мають право на субсидію, стало більше

14 лютого 2015 р., 10:30

Про це зазначила заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк.

На Закарпатті кількість сімей, які можуть розраховувати на державну підтримку у вигляді субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зросла у зв’язку із нововведеннями, зазначила заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк.

«З 1 жовтня запрацював новий механізм надання житлових субсидій. Зокрема, змінився розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї, який здійснюється для кожної родини індивідуально, в залежності від її складу та сукупного доходу. Крім того, запроваджено соціальну норму житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надає пільги, субсидії та компенсації», – уточнилаГанна Степанівна.

За новими правилами, субсидія призначається не лише власнику житлового приміщення, як було раніше, а будь-кому із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок, зазначила посадовець.

Разом з тим, з 1 липня 2014 року урядом уведено новий вид адресної допомоги – компенсацію додаткових витрат на оплату послуг. Вона розповсюджується на три види послуг – з централізованого опалення, газопостачання та постачання гарячої води.

«До органів соціального захисту за цим видом державної підтримки звернулося 189 осіб, з них – 120 компенсація призначена. Загальна сума нарахувань склала понад 37 тисяч гривень», – повідомила посадовець.

Право на отримання адресної допомоги мають родини, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї. При цьому розмір компенсації залежить від вартості житлово-комунальних послуг. Він обраховується як різниця між вартістю ЖКП до подорожчання та після підвищення тарифу.

«У рамках спільного зі Світовим банком Проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги» в місцевих управліннях соціального захисту населення запроваджено нову технологію прийому громадян – за принципом «єдиного вікна». Це істотно підвищує якість послуг, що надаються громадянам, суттєво заощаджує їм час на оформлення документів для призначення субсидій, компенсацій, інших державних допомог. До роботи з прийому документів у сільській місцевості залучаються уповноважені особи сільських та селищних рад», – зазначила Ганна Морозюк.

Нині Кабмін розробив нове положення про порядок призначення та надання субсидій. Ним планується посилити відповідальність громадян за подання недостовірних даних та внести зміни до методики обчислення сукупного доходу, відповідно до якого призначається субсидія.

«Передбачається, що в майбутньому органи соцзахисту будуть брати в розрахунок дохід без урахування сплачених податків та внесків, тобто ту заробітну плату, яку люди отримують «на руки». При цьому заявники подаватимуть лише два документи: декларацію та заяву, вказавши місце роботи членів сім’ї, які проживають з ними в помешканні. Вимагати інші довідки заборонять», – поінформувала Ганна Морозюк.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp