Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як не стати жертвою автомобільних шахраїв?

17 лютого 2015 р., 09:06

Поради від начальника сектору комплексного дослідження транспортних засобів НДЕКЦ при УМВС Закарпатської області

Одним із пріоритетних напрямів профілактичної роботи міліції є протидія кримінальному автобізнесу. Про це наша розмова з начальником сектору комплексного дослідження транспортних засобів НДЕКЦ при УМВС області підполковником міліції Василем Кеню.

- Василю Васильовичу, якими є основні завдання експерта при комплексному дослідженні транспортних засобів?


- Це виявлення зміни ідентифікаційного номера транспортних засобів та підроблення реєстраційних документів; встановлення первинного змісту ідентифікаційного номера та дослідження номерних знаків транспортних засобів.

При проведенні огляду експерт встановлює відповідність запису в реєстраційному документі із наданою маркою автомобіля, його моделі,відповідність року виготовлення, кольору, а під час огляду ідентифікаційних позначень номерів кузова, двигуна або шасі встановлюється, чи має місце факт зміни або підробки вказаних номерів та чи супровідні документи відповідають встановленим зразкам, чи вносилися зміни в них або чи наявні ознаки підробки.

- Часто виявляєте факти підробки ідентифікаційних номерних позначень агрегатів транспортних засобів?

- Торік наші експерти оглянули 8376 траспортних засобів та провели 3445 досліджень транспортних засобів, в результаті чого було встановлено 25 підроблених номерів кузовів, 3 номери двигуна та один номер шасі мотоцикла. Встановлено 10 первинних номерів кузовів. До речі, експертна практика довела: чим менше оглянутих експертами ТЗ – тим більше ошуканих «транспортними» шахраями громадян...

- Якщо автомобіль виявиться із зміненими ідентифікаційними номерами, то хто за це відповість, і яка відповідальність чекає на власника автомобіля?

- Керування транспортним засобом зі зміненими ідентифікаційними номерами чи на підставі підроблених документів, тягне за собою адміністративну, а у випадку підробки номерних позначень – кримінальну відповідальність. Відповідати перед Законом доведеться новому власнику автомобіля.

- Щоб не стати жертвою «автомобільного» шахрая, куди людині потрібно звернутися?


- Раджу громадянам не відмовлятися перед купівлею авто від проходження комплексного дослідження транспортних засобів, оскільки відповідати за виявлене порушення буде власник автомобіля. Наші працівники проводять огляд транспортних засобів, маючи сучасну техніку для проведення огляду ідентифікаційних позначень.

- На що необхідно звернути увагу при купівлі автомобіля?

- Марка та модель, які вказані в реєстраційних документах, повинні відповідати автомобілю який ви хочете придбати;

- чи співпадає ідентифікаційний номер кузова, який вказаний в реєстраційних документах, тому, який нанесений на номерному майданчику автомобіля (а цифри та літери там повинні бути чітко видимі, нанесені в один рядок, мають мати однакову глибину нанесення, а їх кількість, як правило, складається з сімнадцяти знаків).

Якщо у вас щось викликає сумнів, то раджу або відмовитися від авто, або обов’язково пройти експертне дослідження. Якщо транспортний засіб має сумнівне походження, то продавець не з радістю піде для проходження огляду.

Більшість автотранспортних засобів, що мають сумнівне походження, це дорогі машини престижних виробників: БМВ Х6, Ауді, Мерседес.


Агнеса Куртяк, Хустський МВ УМВС

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp