Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Воду мешканців двох закарпатських міст аналізуватимуть фахівці

20 лютого 2015 р., 16:03

Робитимуть це у рамках спецпроекту.

БО “Закарпатське агентство з інвестицій, інновацій та розвитку” спільно з Самоврядуванням міста обласного права Ніредьгаза працюють над проектом “Розвиток захисту навколишнього середовища через аналіз (питної та каналізаційної вод) стану водоканалів міст Мукачево та Ужгород, а також розробка програми розвитку наявних послуг вопостачання ”.

Фінансову підтримку проекту надає програма транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ENPI CBC 2007-2013.

Загальна мета проекту покращення та поглиблення співпраці між прикордонними регіонами Угорщини та Закарпаття також екологічно, економічно та соціально раціональним шляхом.

Основною ціллю проекту є передати знання та сучасні (сучасний технічний рівень) технології та досвід (передача установлених практик) з метою сприяння усуненню розриву між прикордонними територіями Закарпатської області та Угорщини. Іншою специфічною ціллю є реалізація інвестицій для екологічно безпечного будівництва з залученням передових технологій в Ужгороді та Мукачеві, що базується на технологічній експертизі, знаннях угорських партнерів та на документах виданих в результаті даного тендеру для сприяння управління поточними проблемами.

Прямі цільові групи:

1. Мешканці (домашні господарства) Ужгорода - 117 600 чоловік, на даний момент приблизно 38,802 домашніх господарств приєднаних до мережі.
2. Підприємства, громадські та промислові суб’єкти Ужгорода – 1831 підприємство.
3. Жителі Закарпатської області, округу Саболч-Сатмар-Берег - більше ніж 1.8 мільйон чоловік.
4. Жителі (домашні господарства) Мукачева – 81 600 чоловік , на даний момент приблизно домашніх господарств приєднаних до мережі.
5. Підприємства, громадські та промислові суб’єкти Мукачева-1262 підприємства.
6. Місто та мешканці Ніредьгази – 119,000 чоловік

Непрямими цільовими групами є поселення розташовані в басейні річки Тиса, а це приблизно 1,500 осель.

Проект складається з дослідження поточного стану водоканалів в Мукачеві та Ужгороді та підготовки дослідження про можливі розробки, здійснені за рахунок співпраці угорських та українських партнерів та асоційованих учасників. Також буде підготовлений план концептуального рівня з необхідними заходами, після чого він буде адаптований до конкретних умов в Мукачеві та Ужгороді.

Для підготовки дослідження угорським партнером, спочатку буде завершене комплексне дослідження Закарпатським агентством, де в першу чергу за допомогою угорських спеціалістів буде вказано поточну ситуацію (аналіз поточного стану) комунальних господарств з постачання питної води та відведення стічних вод, та пізніше буде адаптовано то українських умов. Закарпатське агентство разом з містами Ужгород та Мукачеве здійснить адаптацію, це буде кінцевий продукт проекту, документ, аналіз стану, що пропонує екологічно безпечну технологію та рішення для управління водопровідними та каналізаційними системами.

Технічне виконання проекту можна поділити на три основні секції:

Аналіз поточної ситуації, тобто детальне дослідження в Ужгороді та МукачевіВиходячи з вище зазначеного, детальне вивчення розвитку в Ніредьгазі.Адаптація здійсненого дослідження до законодавчого середовища в Україні.Крім того, протягом 14 місяців виконання проекту одночасно з технічним виконанням, комунікаційна кампанія допоможе встановити прямий контакт з цільовими групами та кінцевими бенефіціарами, споживачами водоканалів в Мукачеві та Ужгороді.

В результаті реалізації проекту очікується значне покращення якості життя мешканців території, у першу чергу стосовно поверхневих вод (річок Уж, Латориця та Тиса) та покращення якості води та ґрунту в їхніх басейнах як в Україні, так і Угорщині.

Проект заохочує співпрацю між трьома містами, спільне використання ресурсів в професійній або фінансовій сфері, створення екологічної стабільності і природного відновлення, розвиток та підтримку їх конкурентоспроможності. Місцеві результати проекту будуть значними на рівні поселень, в той час як регіональний ефект поширяться також на мікро-регіональний, крайовий та регіональний рівень. Проект як пілотний може служити важливим прикладом муніципалітетів Закарпатської області та крайових муніципалітетів Саболч-Сатмар-Берег, особливо для сіл довкола Ужгорода та Мукачева.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp