Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті військовослужбовцями подано півтори тисячі заяв на отримання земельних ділянок

20 лютого 2015 р., 17:17

Про це йшлося на сьогоднішній колегії.

У п’ятницю, 20 лютого, в Ужгороді відбулося засідання колегії Головного управління Держземагентства у Закарпатській області під головуванням першого заступника начальника Головного управління Володимира Токара.

 

Участь у засіданні взяли голова облдержадміністрації Василь Губаль, заступник начальника Головного управління Держземагентства у Закарпатській області Мафтей Попович, керівники територіальних органів Держземагентства області.

На початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих українських військових із Закарпаття, які загинули на Сході України за нашу Батьківщину.

На порядок денний засідання було винесено чимало важливих питань: про підсумки діяльності Головного управління Держземагенства у Закарпатській області за минулий рік, про стан проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у 2014 році, про стан ведення Державного земельного кадастру тощо.

Зокрема про забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції та членів їх сімей доповіла начальник відділу землеустрою та охорони земель Неоніла Шевчук.

«Станом на 12 лютого п.р. в області подано 1501 заяву на отримання земельних ділянок військовослужбовцями які беруть участь в АТО та членами їх сімей, з яких надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на 689 земельних ділянок, з них 123 проекти вже затверджено», - повідомила Неоніла Михайлівна. Посадовець також відмітила позитивну роботу державних підприємств області: ДП «Закарпатський науково- дослідний та проектний інститут землеустрою», Закарпатську регіональну філію ДП «Центр ДЗК», ДП «Закарпатгеодезцентр», а також ряд інших землевпорядних організацій, які за пільгову плату в розмірі 900 грн та безкоштовно для родичів загиблих учасників АТО виконують роботи із землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Щодо підбору у межах населених пунктів відповідних земельних ділянок для учасників АТО, у взаємодії з райдержадміністраціями, районними радами та органами місцевого самоврядування у селах, селищах та містах проведені наради, засідання круглих столів, в тому числі за участі представників територіальних органів Держземагентства області.

В результаті проведених заходів розроблено «атлас» підібраних земельних ділянок учасникам АТО в Закарпатській області у 2014 році на площу близько 600 гектарів. З початку 2015 року додатково підібрано всього 98 земельних масивів загальною площею447 га для подальшого надання військовослужбовцям Збройних сил України, які захищають національні інтереси в цей складний для держави час.

«З них площею366 га – для ведення садівництва та для ведення особистого селянського господарства, площею73 га – для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, площею7 га – для індивідуального дачного будівництва. 60 земельних масивів знаходиться за межами населених пунктів на площі351 га, в межах населених пунктів – 38 масивів на площі 96 га» - доповіла Неоніла Шевчук.

Про заходи щодо завершення робіт в краї по оформленню права власності на земельні ділянки взамін сертифікатів на право на земельну частку (пай) доповів заступник начальника Головного управління Держземагенства у Закарпатській області Мафтей Попович.

«В районах краю спільно з органами місцевого самоврядування проведено наради щодо активізації робіт для проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення приватної власності для товарного сільськогосподарського виробництва та завершення робіт з оформлення права власності на земельні ділянки взамін сертифікатів на пай. Крім того, у районах області розроблено графіки, у розрізі місцевих рад, про завершення протягом цього року зазначених робіт» - зазначив посадовець.

Власниками сертифікатів на право на земельну частку стали 122 тисячі ромадян. Оформлено 112 тисяч 931 державних актів на право власності на земельну ділянку. Площа розпайованих сільськогосподарських угідь становить 169 тисяч гектарів. Середній розмір паю в краї становить 1,38 гектарів. Роботи по заміні сертифікатів на пай в стадії завершення в низинних районах області.

На території області у 2014 році укладено 7180 договорів оренди землі з власниками паїв. З них з відсотком орендної плати  від 3% і більше – 6270 договорів, що становить понад 87%. Середній розмір орендної плати станом на початок року становить майже 302 грн. за 1 гектар. Площа паїв, переданих в оренду, становить 12 тисяч гектарів.«В Закарпатській області є ряд проблем, які перешкоджають реалізації права на земельну частку,- повідомив Мафтей Попович. Це неспроможність громадян профінансувати виконання робіт по виготовленню правовстановлюючих документів на пай, втрата субсидій громадянами в гірській місцевості, довготривала процедура переоформлення права на спадщину. В тому числі і через особливість Закарпаття - в зв’язку з тим, що спадкоємці тривалий час знаходяться на заробітках» - зазначив посадовець.

Заслухавши і обговоривши інформацію заступника начальника Головного управління Мафтея Поповича, колегія вирішила: керівникам територіальних органів Держземагентства області спільно з райдержадміністраціями необхідно завершити роботи з оформлення права власності на земельні ділянки взамін сертифікатів на право на земельну частку до кінця року. Аби прискорити це процес вирішено провести роз’яснювальну роботу з орендарями щодо доцільності оформлення договорів оренди із власниками паїв та розмістити відповідну інформацію в засобах масової інформації.

Голова облдержадміністрації Василь Губаль у зверненні до представників Держкомзему акцентував: "Закликаю бути відкритими до людей, допомагати їм. А також - так спілкуватися з потенційними інвесторами, аби вони зрозуміли, що тут буде результат, розвиток, і активізували співпрацю. Слід шукати і знайти того, хто хоче обробляти землю: дуже прикро дивитися на занедбані поля, вони ж мають потенціал… Давайте попрацюємо на Закарпаття, на його громаду. Відмовившись від усіляких схем, діймо для розвитку, для людей, їх добробуту" – сказав Василь Губаль.

Управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp