Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородці розповіли про наркоманію, яку викликають... гори

22 лютого 2015 р., 17:31

Коли заліз на гору - починаєш боротися за життя.

Ужгородські альпіністи про те, чим їх ваблять гори й яку ціну за це доводиться платити. Вони жартують, що альпінізм – це поєднання марного й неприємного, але знають, що кращими за гори можуть бути тільки інші гори. Чітко усвідомлюють, що здираючись на чергову прямовисну скелю, будь-якої хвилини можуть загинути, але знову й знову витрачають свої відпустки на це ризиковане заняття. Більше того, кажуть, що якби такі походи були абсолютно безпечними, то стали б нецікавими. Чим же так полонить душу скелелазіння? Про це «Закарпатка» розпитувала в альпіністів-любителів.

Гори як …наркотики

Наші співрозмовники – Михайло Князиков (на фото вгорі) та Сергій Ткаченко – члени Ужгородської федерації альпінізму та скелелазіння в Закарпатській області. Загалом до команди входить 5 чоловік: крім згаданих – Андрій Лисецький, Олександр Гудзинський та Віктор Готра. У звичайному житті всі займаються різними справами, але об’єднують їх гори. Михайло зізнається, що захопився ними, навчаючись на біофаці УжНУ: спеціалізувався на плазунах, мусів ходити по Карпатах – і прикипів до них душею. Після тривалих тренувань у рідному краї в 1987-му вперше потрапив у великі гори в Північній Осетії. Каже, враження неймовірні, передати їх неможливо. А от фізичні відчуття некомфортні: через нестачу кисню важко дихати, серце колотиться так, що навіть заснути проблематично. «Недарма альпінізм називають поєднанням марного з неприємним. Глядачів нема, сміливістю та витримкою ні перед ким не похизуєшся. Наша команда займається не висотним, а технічним альпінізмом: долаємо гори до 6-7 тисяч метрів за непростими маршрутами, де є практично вертикальні скелі. Ти поліз на стіну й починаєш боротися за життя. Якщо пройшов її – значить, вижив. Але не всім це вдається. У закарпатських альпіністів смертей під час експедицій не було, хоча вже дома через отримані в горах хвороби – траплялися. Зате в ході рятувальних операцій летальних випадків, на жаль, набачилися. Ну а травми – то річ звична», – спокійно повідомляє Михайло Князиков. Утім, він переконує: попри всі труднощі, хто один раз спробував – той ніколи не зверне з цього шляху.
«Чим же гори так чіпляють?» – цікавлюся. «Це на рівні наркоманії, – каже він. – На максимальних навантаженнях і емоціях наш мозок виробляє ендорфін, гормон щастя. І людину тягне сюди знову й знову. Те саме спостерігається в інших видах екстремального спорту. Це звикання до норадреналіну. Така теорія спірна, але я пояснюю біологічне підґрунтя. Всі з цього приводу жартують, а зійти не може ніхто. Я сам щороку обіцяю дружині: це вже востаннє. А потім зима закінчується, сніг тане, з’являється сонечко, а з ним – в очах туга за горами. І ти намагаєшся вирватися кудись полазити по скелях, ну хоча б у Оноківцях після роботи»…

«Запахло сіркою, і всі гострі предмети засвітилися»

На запитання «Які гори ви під­ко­ри­ли?» Михайло Князиков запереч­ливо хитає головою: «Це вони нас підкорюють, а не ми їх. Загалом на нашому рахунку близько 30 ка­тегорій гір. У 2013-му були на Па­мірі, а торік – у Грузії. Там ходили на одну з найвищих гір Кавказу Тетнулді (Сванська наречена), а за­тим – на Ушбу, котра належить до найскладніших чотиритисячників світу. Обрали маршрут шостої (найважчої) категорії, по якому з 1996 року ніхто не ходив». Варто ска­­зати, що Ушба має двоголову гра­нітну вершину висотою 4694 та 4710 м. З усіх боків схили масиву об­­риваються крутими 1000 – 1500-метровими стінами. І от сюди по­­лізли наші екстремали. Власне, Вік­тор Готра й Сергій Ткаченко за­ли­шилися внизу для підстраховки. І не­дарма. Андрій Лисець­кий спершу пошкодив зв’язку, а потім під самою­ вершиною зірвався й зла­мав­ п’ятку, тож спустившись зі сті­ни на знебо­лювальних, уже зовсім­ не міг ходити.­ Попереджені про НП, хлопці 7 годин ішли в сусідню уще­лину, щоб підігнати мула для потер­пілого. Та враховуючи, що Ушбу на­зивають горою-вбивцею, бо там за­гинуло понад 60 альпіністів, це ще­ добрий фінал.
І все ж Михайло як найекстремальнішу згадує ситуацію не на Ушбі, а в Північній Осетії: «У 2004-му ми сходили на стіну в 13 мотузок (кожна по 50 м, тобто вертикальна скеля мала висоту 650 м). Коли опинилися на вершині, почалася гроза. Там дощ не йде – він відразу замерзає й сиплеться крупа. Сніг, сповзаючи, може спровокувати каменепад, але це ще не найстрашніше. Найбільшу небезпеку становлять блискавки. Повітря бук­вально наелектризувало­ся, нас почало щипати. Спустили­ся на 100 метрів униз, знайшли невеличкий майданчик і, віднісши металеві ре­чі подалі, поставили на­мет – фак­­тично, наполовину в повітрі, все трималося на мотузках. Цілу ніч блис­кавки били буквально поряд. Це таке враження, наче поруч розри­ваються снаряди. Пахло сіркою.­ До того ж усе гост­ре й металеве до­вкола почало світитися, стікаючи блакитнувато-жовто-зеленим полум’ям. Це явище називається «вогні Святого Ельма». Було дуже гарно й водночас моторош­­­но...» Коли гроза закінчилася, хлопці викопалися зі снігу, який завалив палатку, й продовжили спуск.

«Цілу ніч Андрій зігрівав потерпілого з переламаним хребтом своїм тілом»

Попри те, що очікування смерті в альпінізмі входить у правила гри й нічого страшного екстремали в цьому не бачать, життям вони не легковажать. «Великий талант – вчасно повернутися, – пояснює Михайло. – Якщо є явний ризик, на рожен не ліземо. У 2012-му в нас захворів учасник, і ми повернулися вже з-під стіни, хоча дотягли туди купу спорядження, продуктів, газу. Все там і залишили, потім це згодилося іншій групі. Або починаєш підніматися – а тут вітер, сніг, туман. У таких випадках, а ще – коли хтось травмувався до підйому на вершину, відходимо. Гори стояли й будуть стояти, до них можна повернутися, а життя в кожного одне».
«Взагалі, якщо ви отримали певний знак, то це не можна ігнорувати, хоча б сезон треба пропустити, – додає Сергій Ткаченко. – Наведу приклад із альпіністом на прізвище Молдаван. Команда йшла на пік Вольної Іспанії маршрутом 5Б «По ногах іспанки» – це 2 прямовисні ске­лі. На підході до вершини зірвав­ся камінь, перебив мотузку, і Мі­ша Молдаван полетів. Член групи, кот­рий страхував унизу, рацією повідомив про загибель (навіть дружині зателефонували, щоб приїхала за ті­лом), викликав рятувальників для аль­пініста, котрий залишився вгорі. Того зняли з вершини, повертаються в табір, а Молдаван …спить у на­меті: падаючи з висоти 300 м, він потрапив на сніг і просто з’їхав по схилу. Здавалося б, був дзвіночок – припиняй. Але Міша хотів закрити норматив для кандидата в майстри спорту і з іншою командою поліз по черговому маршруту. Почалася гроза. Він ішов у зв’язці посередині, але саме в нього вдарила блискавка».
А ще Сергій показує фото з таб­личкою. На горі Чатин на Кавказі за­гинула частина знаменитої в СРСР команди Льва Мишляєва – на них обвалився льодовий козирок. Двоє альпіністів, котрі встигли видертися на вершину, тоді вижили, а через рік полізли на стіну Ушби й загинули…
Утім, ніхто не відмовиться ризикувати, якщо йдеться про порятунок колеги. С. Ткаченко пригадує, як у 2007-му на Кавказі їхньому товаришу камінь перебив ногу – він втратив багато крові, був перелом. І його всю ніч несли з гори до табора на собі, зробивши носилки з мотузок. Причому на допомогу прийшли й кілька груп, які виявилися поблизу.
Наша ж група відзначилася в порятунку «чужого» альпініста, який за одну мотузку від вершини Малого Домбая зламав хребет. Закарпатців із вертольота викинули в ущелину, вони 6 годин бігли до льодовика, там переночували, потім вийшли на гребінь і спускали потерпілого в залізних носилках. «Першим – без рюкзака, щоб швидше рухатися, – до нього прибіг наш Андрій Лисецький, він лікар. У хлопця був зламаний таз, а в таких випадках людина не здатна себе контролювати й мочиться під себе, а відтак при мінусовій температурі може загинути від переохолодження. Тож Андрій грів його своїм тілом усю ніч, поки не підійшли інші й не почали евакуацію», – розповідає Сергій.

На альпіністі знаходиться від 3 до 5 тисяч доларів

На жаль, колись відомий своїми досягненнями закарпатський альпінізм нині не процвітає – на складні маршрути в області ходить не більше 10 чоловік. Федерація, правда, організовує змагання зі скелелазіння, але вони вже не такі масові, як у минулому. Що й не дивно: державного фінансування немає, а сам по собі альпінізм – дуже дорогий вид спорту. «Коли людина йде в гори, на ній і в рюкзаку знаходиться від 3 до 5 тисяч доларів. На складних маршрутах дешевими речами не обійтися. Є пухові куртки, які важать 600 г. Довго вони не послужать, зате в той тиждень стовідсотково забезпечать тепло й легкість. А це важливо, бо альпініст навантажений так, що ноги підгинаються. Доводиться нести від 25 до 40 кг, і це ж не по прямій дорозі! – пояснює Михайло. – Міцніші беруть більший тягар, бо сила команди не в індивідуумах, а в їх єдності. Чим більше ти збережеш сил напарнику, тим краще для тебе – може, йому за якийсь час доведеться тебе нести».
...Отак вони й живуть – від відпустки до відпустки. Люблять рідні Карпати, але знову й знову йдуть у чужі небезпечні гори за гострими відчуттями. Проте зізнаються, що не хотіли б, аби діти наслідували їх. Ціна може бути надто високою…


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp