Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаткам розповіли про дзеркало здоров’я

7 березня 2015 р., 19:01

У жінок - це груди

Діагностика та раціональне лікування захворювань молочних залоз – невід’ємна частина охорони здоров’я жінки. Молочна залоза — це орган репродуктивної системи, тож її розвиток та функціонування тісно пов’язані зі станом цієї системи в різні вікові періоди життя. Детальніше про особливості догляду за молочними залозами розповідає кандидат медичних наук, лікар-маммолог-онколог Ужгородської міської поліклініки Рімма КОНАР.

Пані Ріммо, з якою скаргою жінки найчастіше звертаються до маммолога?

— Масталгія (біль в молочній залозі) — це одна з найбільш частих причин, коли жінки, особливо в дітородному віці, звертаються до лікаря — маммолога та гінеколога. Слід відзначити, що хоча б один раз в житті біль в молочній залозі відчували приблизно 70% жінок.

Що ж включає в себе термін масталгія?

— Це поняття включає в себе наявність болю в молочній залозі. Масталгія може сама бути симптомом, який супроводжує розвиток патологічного процесу в молочній залозі або може існувати самостійно без визначених об’єктивними методами змін в молочних залозах. Такий біль може мати циклічний (пов’язаний з менструальним циклом) та нециклічний характер.Що стосується циклічної масталгії, то вона залежить від періодичної діяльності яєчників і може бути проявом передменструального синдрому, мастопатії або побічною дією при прийомі гормональних контрацептивів.

Можна почути, що передменструальний синдром — це є нормально, а деякі лікарі пропонують його лікувати. Який підхід є правильним?

— На ПМС страждає до 75—95% жінок. ПМС проявляється не тільки болем в молочних залозах, але й психопатологічними, серцево-судинними, обмінно-нейроендокринними порушеннями. Всі ці порушення проходять за рахунок певних гормональних змін, які так чи інакше викликають набряк тканин в організмі, а з ним прояв усіх симптомів: біль в молочних залозах, головний біль (а з ним роздратованість та неможливість концентрації), біль у поперековій ділянці, біль та здуття живота тощо.Проте ступені прояву всіх симптомів, які складають ПМС, є різні, і залежно від цього ми виділяємо легку, середню та важку форму ПМС. Звісно, легку форму ПМС можна не лікувати, проте важка форма потребує медикаментозної корекції.

Ви зазначили, що біль в молочній залозі може бути і проявом мастопатії…

— Дійсно, біль в молочних залозах як прояв мастопатії зустрічається у 50% жінок з даним захворюванням. Стосовно мастопатії можна говорити багато, проте хочеться наголосити на двох речах. По-перше, це захворювання може мати різні ступені вираженості і в деяких випадках служить фоном для переходу в злоякісне захворювання, тобто рак. По-друге, підхід до лікування жінок, хворих на мастопатію, повинен бути максимально індивідуалізованим, тобто підібраним для кожної конкретної жінки, враховуючи можливі причини захворювання та додаткові методи дослідження. Останнє є можливим при зверненні до фахівця. Звісно, жінки з цим діагнозом повинні регулярно спостерігатись у маммолога-онколога.

А чи бувають болі в молочній залозі у дівчат?

— Так, ми окремо виділяємо біль в молочній залозі під час статевого розвитку і той, який може виникати з початком росту молочних залоз. Іноді неспокій дівчат та батьків може викликати поява чутливого «бугорка» в ділянці молочної залози. Особливо це стосується випадків, коли така припухлість з’являється тільки з одного боку. В будь-якому разі необхідно проконсультуватися зі спеціалістом.

Що може маскуватися під нециклічним болем в молочній залозі?

Нециклічний біль в молочній залозі найчастіше є симптомом інших захворювань, таких як травма, запалення та розтягнення тканини молочної залози за рахунок її збільшення під час вагітності або при наявності імплантів. В останніх випадках велике значення має підбір зручної білизни, що не тисне, але підтримує груди. Часто постійний біль в молочній залозі може бути проявом й інших захворювань, а саме: травма грудної клітки, міжреберна невралгія, артрит плечового суглоба. Крім того, біль може мати вторинну природу і бути симптомом захворювання серця, виразки шлунка, захворювання жовчного міхура. Зустрічались і випадки в моїй практиці, коли біль в молочній залозі була першим симптомом прояву оперізуючого лишаю. Перед тим, як поставити точний і правильний діагноз, перш за все необхідно добре вислухати скарги хворого, враховуючи його попередні можливі захворювання та спосіб життя. 

Консультації суміжних спеціалістів, таких як невропатолог, кардіолог, гастроентеролог, теж не будуть зайвими.Тож біль в молочній залозі може бути симптомом пухлини, запального процесу, дифузних доброякісних мастопатій. Але серед усіх клінічних проявів пухлини біль є найрідшим. В більшості випадків пухлина в молочній залозі розвивається безболісно і виявляється методом пальпації, а також за допомогою маммографії та ультразвукового обстеження. Адже сучасна діагностика молочних залоз дозволяє знайти пухлину розміром від 1 мм на доклінічній стадії.

Які основні принципи лікування жінок з болем у молочній залозі? І чи обов’язково їм лікуватись?

— Звісно, можна і не звертати увагу на біль в молочних залозах, вважаючи, що він є «нормальним». Проте хочу ще раз наголосити, що в певних випадках це може бути проявом більш серйозного захворювання. Крім цього, навіть «нормальний» передменструальний біль в молочних залозах створює певний дискомфорт для жінки, і до болю приєднується роздратованість та психоемоційна нестабільність по відношенню до себе та до оточуючих. Тому, на мою думку, навіть такий «нормальний» біль необхідно усувати. Це не означає, що відразу треба приймати серйозні препарати. Перш за все необхідно переглянути та відкоригувати свій спосіб життя; включити в нього спортивні заняття, прогулянки на свіжому повітрі, відмовитись від паління та алкоголю. 

З раціону слід усунути всі продукти, що можуть затримувати рідину в організмі й тим самим сприяти набрякам, а це є чорний чай та кава, соління та копченості, консерванти та харчові барвники. Як вказувалось вище, особливу увагу слід звернути на підбір білизни.Медикаментозне лікування повинно бути максимально підібране для кожної конкретної жінки, адже причина болю в кожної своя, а правильний підбір препаратів може здійснити тільки спеціаліст після ретельного обстеження. Хороші результати в лікуванні дають вітамінні препарати та фітопрепарати, особливо ті, що мають протизапальну, заспокійливу та протинабрякову дію.

Пані Ріммо, що можете побажати жінкам?

— Можу сказати, що якщо очі — це дзеркало душі жінки, то молочні залози — це дзеркало її фізичного та психоемоційного здоров’я. Тому всім жінкам бажаю гармонії в душевному та фізичному стані.




Алекс 19.06.2021 16:28 IP: 125.17.150.178
https://sinoptik.ua/

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp