Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Берегівчанам нагадують про сплату земельного податку

3 квітня 2014 р., 09:40

Берегівській міській раді відбулося засідання «за круглим столом».

За участю керуючої справами виконавчого комітету Вероніки Бендик, першого заступника начальника Берегівської ОДПІ Петра Дудаша, начальника управління Держземагентства у Берегівському районі Закарпатської області Еріки Шинкевич, головного державного інспектора Берегівської ОДПІ Алли Дубів з питань плати земельного податку громадянами м. Берегово. Під час зустрічі йшлося про своєчасність та повноту сплати податку, адже він є одним із бюджетоутворюючих податків місцевого бюджету. 

Також обговорювалися проблемні питання щодо повної інформації про землекористувачів з метою нарахування податку. Берегівська ОДПІ нагадує, що відповіно до Податкового кодексу України (пп. 14.1.72 п.14.1.статті 14) земельний податок – обов”язковий платіж, який справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. Нарахування громадянам плати за землю проводять органи доходів і зборів відповідно до пп.286.5 ст.286 Податкового кодексу України. 

Підставою для нарахування плати за землю є дані земельного кадастру. Відповідні органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів за місцезнаходженням земельних ділянок подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю. Об'єктом плати за землю є: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки(паї), які перебувають у власності. Платниками земельного податку є: власники земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачі. 

Орендарі земельних ділянок сплачують орендну плату за землю. Ставка і розмір податку залежать від площі земельної ділянки, а також від того, де вона знаходиться і як її використовують. Ставка по¬датку не залежить від результатів господарської діяльності на земельній ділянці. Органи доходів і зборів, які нарахували земельний податок, видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення – рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному статтею 58 Податкового Кодексу. Податок фізичними особами сплачується потягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення. У разі, якщо фізична особа не отримала повідомлення – рішення про внесення податку, то вона може звернутися до податкової інспекції щодо розміру та сплати земельного податку. 

Від сплати земельного податку звільняються: — інваліди першої і другої групи; — фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; — пенсіонери (за віком); — ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України„Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; - фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених ст.121 Земельного Кодексу України. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території, сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. 

Пільга з оподаткування земельних часток (паїв) та орендної плати за землю діючим законодавством не передбачена.

beregszasz.com.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp