Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

До річниці проголошення Карпатської України в інтернеті опублікували фото та документи очільників повстання

15 березня 2015 р., 16:12

Документи підготовлені Центром дослідження визвольного руху спільно із Архівом СБУ

76 років тому, 15 березня 1939 року, було проголошено незалежність Карпатської України. Центр досліджень визвольного руху спільно із Архівом СБУ до річниці цих подій оприлюднили у Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua колекцію документів та фотографій про створення Карпатської України та її війська — Карпатської січі.

Читайте також: 76 років з дня проголошення Карпатської України

Українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії ворога.

Особливо цікавими є документальні матеріали із кримінальної справи на братів Климпушів — Василя, Івана та Дмитра, які брали активну участь у громадському житті Закарпаття.

«Брати Климпуші підтримали утворення автономного уряду Підкарпатської Русі – Карпатської України, потім взяли участь в організації народної оборони “Карпатська Січ“ та утворенні партії “Українське національне об’єднання“. Дмитро Климпуш став головним комендантом Карпатської січі, Іван – членом проводу УНО, а Василь 12 лютого 1939 р. був обраний депутатом сойму Карпатської України і став зв’язковим уряду з Гуцульщиною», — розповів упорядник колекції, заступник директора Архіву СБУ Володимир Бірчак.

Читайте також: Ми повинні виправдати подвиг захисників Карпатської України

Окрім цього в колекції представлені фото та документи членів підрозділів Організації народної оборони Карпатська Січ, а також звернення керівників Карпатської України до народу, які зберігаються в Архіві СБУ.

Ознайомитися та скопіювати архівні матеріали можуть усі охочі в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=747.

Напередодні Український інститут національної пам’яті звернувся до медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування з пропозицією відзначити 15 березня День Незалежності Карпатської України та вшанувати пам’ять її оборонців, які у 1939 році стали на захист проголошеної української державності на Закарпатті проти військ авторитарної Угорщини.

Читайте також: Як знайшли масові поховання бійців Карпатської України

Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 20528 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Український погляд



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp