Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців попереджають про небезпеку риболовлі біля високовольтних ліній

3 квітня 2014 р., 17:14

ПАТ «Закарпаттяобленерго» закликає любителів тихого відпочинку бути уважними та звертати увагу на розташування високовольтних ліній поблизу водойм Рибалка з вудкою на річці або на ставку є найкращим відпочинком для багатьох людей.

Після зими, з першими теплими днями, чимало любителів такого проведення часу виймають вудки й вирушають до найближчих водойм. Але такий відпочинок може принести не лише задоволення, але й … трагедію! Мова про те, що чимало любителів порибалити відпочивають біля водойм, що розташовані поруч з високовольтними лініями. 

Про те, що це може закінчитися трагедією, зайве нагадувати… Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил охорони електричних мереж», у межах охоронних зон повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв риболовля забороняється. 

«І це не якась примха, це пересторога, спрямована на безпеку людей, – розповідає директор з охорони праці ПАТ «Закарпаттяобленерго» Володимир Кісюк. – Річ у тім, що у населеній місцевості нормована відстань від проводів повітряної лінії електропередачі напругою 10 тисяч Вольт до поверхні землі становить 7 метрів. Якщо врахувати нинішні типи вудок (вудилище й волосінь можуть легко перевищувати довжину в сім метрів), то, добре розмахнувшись, можна легко зачепити лінію електропередач. 

До того ж, волосінь на сучасних вудках зроблена з такого матеріалу, який добре проводить струм. А при такій високій напрузі небезпечно не лише доторкання вудкою до лінії, а й навіть наблизитися до неї вудилищем на відстань меншу за півтора метра». Володимир Сергійович нагадує, що в 2012 році саме в результаті риболовлі поруч з високовольтними лініями постраждали четверо закарпатців, ще троє загинули. 

«Цей випадок, що стався в селі Павшино Мукачівського району, свого часу шокував усю громаду краю, – розповідає директор з охорони праці ПАТ «Закарпаттяобленерго». – Семеро чоловіків подалися компанією на риболовлю до кар’єру на території колишнього цегельного заводу. Треба сказати, що штучне озерце було огороджене, але люди перебралися через огорожу й дісталися води. Перетинала водойму та пірс, де чоловіки хотіли порибалити, лінія електропередач з напругою в 110 тисяч Вольт. Один з відпочивальників закинув вудку і зачепив високовольтну лінію. У результаті короткого замкнення чоловіків буквально розкидало з пірсу. На жаль, про трагічне закінчення такого відпочинку писали тоді всі ЗМІ – троє загиблих, четверо постраждалих…» 

Ще однією трагедію того ж року закінчилася риболовля для 4-класника у Солотвині: він також закинув вудку, зачепив нею високовольтну лінію і загинув. З огляду на трагічні випадки ПАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до всіх закарпатців з проханням бути уважними на відпочинку під час риболовлі й дотримуватися кількох правил. – На риболовлі будьте уважні самі та нагадуйте іншим рибалкам про небезпеку! – Уникайте лову рибу під проводами повітряних ліній електропередачі! – Дотримуйтеся вимог попереджувальних та заборонних плакатів, якими у Закарпатській області позначені місця заборони риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередач високої напруги! 
Прес-служба ПАТ «Закарпаттяобленерго»

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp