Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці побачать сонячне затемнення

19 березня 2015 р., 19:19

У Закарпатті можна буде побачити до 60% затемнення

Завтра, 20 березня, з території України можна буде спостерігати сонячне затемнення. Повна його тінь пройде над Фарерськими островами та архіпелагом Шпіцберген, а жителі Європи побачать 90% затемнення, повідомляє Іnspired.

За ясної погоди, максимальну фазу затемнення можна буде спостерігати в українських містах о такій годині: (київський час)

Київ – 12:08 (52%)

Ужгород - 11:54 (57.13%)

Львів – 11:58 (59%)

Одеса – 12:04 (43%)

Донецьк – 12:17 (39%)

Ось карта руху сонячної тіні над поверхнею Європи:

{g}

Наступне затемнення відбудеться через рік – у березні 2016 року, і буде видиме жителям Австралії. 

Поради: Дивитися незахищеним оком на Сонце довше 15 секунд небезпечно для сітківки навіть під час затемнення. Тому очі потрібно захистити, і сонячні окуляри не підійдуть.

"Найпростіший ефективний фільтр – це стара 35-міліметрова фотоплівка, - розповідає Девід Пауел, астроном-любитель, який живе в Києві. - Якщо підставити її на світло, вона стане чорною і непогано заблокує інтенсивне світло".

Але навіть крізь плівку не варто дивитися на сонце довше 30-40 сек. Потрібно робити перерви для очей.

Інший спосіб зберегти сітківку – зробити щось на зразок камери-обскури. Для цього потрібно наклеїти на шматок картону шар фольги і зробити в конструкції вузьку дірочку, проткнувши її голкою. Якщо підставити цей пристрій під сонячні промені, то з іншого боку на чистому аркуші можна буде спостерігати зображення "надкушеного" сонячного диска.

Астрономи-аматори, розповідає Девід Пауел, спостерігають за затемненням через спеціальні захисні фільтри для телескопів. А любителі астрофотографії можуть навіть сфотографувати це явище за допомогою спеціальних адаптерів, які дозволяють приладнати до телескопа фотоапарат.

Сфотографувати затемнення звичайним фотоапаратом чи телефоном, навівши його на сонце, не вийде. Зате вийде пошкодити матрицю у телефоні інтенсивним світлом, пише ВВС Україна
.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp