Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шлях до енергонезалежності – крізь терня, вгору, довго і дорого. Але необхідно

6 лютого 2015 р., 16:36

Як Україні вирівняти ситуацію на енергоринку, думали і радили експерти

Як виграти війну за енергонезалежність України і хто в цій війні наші вороги? Чи це можливо і скільки для цього потрібно часу? І головне – як побороти не лише зовнішнього супротивника, а й внутрішнього ворога, який сидить у нас самих і заважає економно використовувати енергоносії. Відповіді на ці та інші питання кореспондент «Часу Закарпаття» намагався почути від експертів під час проведення семінару для журналістів «Тарифна реформа для досягнення енергетичної незалежності України», який днями відбувся у Львові.


Один із експертів, старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, доктор економіки Борис Додонов переконаний, що наша держава може стати повністю енергетично незалежною країною уже протягом 10-15 років. Однак для цього потрібно здійснити ряд реформ, зокрема тарифну реформу, яка негативно позначиться на гаманцях звичайних українців.

У нинішній ситуації в Україні, та на Донбасі зокрема, все частіше постає питання щодо енергетичної незалежності України. Тому що ряд невигідних газових угод і контрактів «Нафтогазу» України та «Газпрому» Росії ввели нашу державу в кризовий стан. Вихід із цього можливий – тарифна реформа, згідно з якою ціна на теплопостачання в домівки українців повинна збільшитися в 6 разів.

Зі слів Бориса Додонова, країни Східної Європи почали дбати про свою енергетичну незалежність одразу після розпаду Радянського Союзу. Там були такі ж багатоповерхівки з тонкими стінами та шпаринами, через які виходило тепло. Завдяки реформам та енергоощадним технологіям це відійшло в минуле, тож споживання теплоенергії в цих країнах зменшилось. Українці ж використовують удвічі більше енергоресурсів на квадратний метр житлової площі, ніж у подібних за кліматом європейських країнах. І це враховуючи, що ринкова ціна газу для України одна з найвищих у Європі!

80% теплоенергії споживає саме населення. Ціна газу для українців у п’ять разів нижча, ніж для громадян Угорщини, в шість-сім, аніж для жителів Естонії та Польщі, вдев’ятеро дешевша, ніж для австралійців і німців.

Україна ось уже кілька років купувала газ у «Газпрому» за надзвичайно завищеними цінами, а тарифи для населення не зростали до рівня ринкової ціни на газ. Крім того, війна в країни призвела до девальвації гривні. Саме через це «Нафтогаз» став збитковим підприємством для держави, для підтримки якого у 2014 році з бюджету виділили 110 млрд. грн. А це більше, аніж на освіту, медицину й культуру країни разом взяті. Та й уже в першому кварталі 2015 року «Нафтогазу» виділили 31,5 млрд. грн. для погашення різниці між отриманими коштами від населення та ринковою ціною газу.

Окрім того, проблемою є і наявність великої кількості пільг та субсидій, якими, як свідчать експерти, активніше користуються не малозабезпечені верстви населення, а багатші.

«Система субсидій – регресивна, бо не бідні їх отримують, а заможніші верстви населення», - зазначив Борис Додонов.

Експерт додав, що в Україні прослідковується парадокс: субсидій у заможних у 3,5 разів більше, ніж у бідних. Це призводить до того, що багатші більше використовують теплоресурсів, тому що менше платять, а відповідно витрати в країні не зменшуються, а збільшуються. Порахували, що українці використовують удвічі більше енергоресурсів на квадратний метр житлової площі, ніж європейці. Це призводить до потреби імпорту газу, а різниця в ціні призводить до економічної нестабільності держави.

Ось чому нині перерозглядають систему надання пільг та субсидій, - зазначила Оксана Яковець, заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації. Уже починаючи із 31 травня 2015 року ряд категорій пільговиків будуть позбавлені привілегій на транспорт та субсидії з урахуванням їхнього статусу, доходів, витрат тощо. Крім того, у зв’язку із збільшенням тарифів, спрощено умови для отримання субсидій для незахищених та малозабезпечених верств населення. Відтепер використовують індивідуальний підхід у наданні субсидій.

Якщо провести правильну тарифну реформу, субсидії надходитимуть тільки тим, хто справді їх потребує. У людей з’являться стимули економити, утеплювати власні будинки, ставити лічильники, а країна зможе інвестувати у власний видобуток, нові технології, зелену енергетику й енергозбереження на всіх рівнях.

На шляху до європеїзації економіки України тарифна реформа, на думку експертів, необхідна. Окрім того, це одна із вимог Європейського Союзу до України для її входження в ЄС. Звичайно, це призведе до актів громадянської непокори. Проте, на нинішньому етапі суспільству важливо зрозуміти, що підвищення тарифів призведе до збільшення видобутку власного газу (який в рази дешевший: 440 грн. за тис. куб. м на противагу імпортному за 3509 грн. у 2014 році), а разом – це призведе до енергетичної незалежності країни та її економічного процвітання.

Щоправда, відбудеться це нескоро: позбутися енергетичної залежності від Росії Україна може, однак для цього повинно пройти як мінімум 10-15 років після запровадження ефективних тарифних реформ, -- вважає Борис Додонов.

Час Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp