Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатцям розповіли про походження української мови та про інформаційні війни (ФОТО)

22 березня 2015 р., 17:02

У ркамках проекту "Відкрита лекція".

Після започаткування читання відеолекцій деканом факультету іноземної філології Михайлом Рошком ідею продовжити таку практику підхопили проректор Мирослава Лендьел і ведучий ЗОДТРК «Тиса» Мірко Вечір. Тож студія «Експеримент» та Ужгородський національний університет започаткували спільний проект «Відкрита лекція», покликаний насамперед популяризувати наш виш серед школярів, які часто говорять про перспективи вступу в закордонні освітні заклади.

 

«Відкрита лекція» транслюється на ТБ у вечірній час, коли перед екраном значна аудиторія школярів, домогосподарок, пенсіонерів. То чому б не презентувати викладачів зі світовим ім’ям, які працюють в УжНУ? Чому не донести до краян, що маємо першокласних педагогів, які запросто конкурують із європейськими фахівцями? Цей проект – позитивна реклама не тільки для УжНУ, а й для ерудованих науковців, які вміють доступно окреслити проблему, показати її коріння, спрогнозувати можливий розвиток.

Днями відбулися 14 та 15 лекції. Одна – на тему «Походження української мови», яку прочитав лінгвіст, професор Любомир Белей, друга – «Інформаційні війни» від журналістикознавця, доцента Юрія Бідзілі.

Найголовніші месиджі першого лектора: питання про походження української мови має бути об’єктом дослідження винятково фахівців; науковці під час студій повинні послуговуватися сучасними методиками; дослідники мають бути вільними від будь-яких ідеологій; спільність «русского міра», «общерусского язика» – фікція, таких єдностей ніколи не існувало.

Про лекцію щодо інформаційних війн відгукнулися присутні студенти:

Михайло Анишинець: «Коли знаєш ворога в обличчя, його методи ведення боротьби, то легше протистояти. Ще недавно й не подумав би, що такі теми мені будуть цікаві. Проте ораторська майстерність Юрія Михайловича, простота викладу матеріалу захоплює. Особливість таких лекцій – слід ураховувати обмежений час і при цьому максимальну інформативність. Це не кожному вдається. Сьогодні було круто. Приємно, що маємо в університеті спеціалістів, які вчать протистояти агресії, що виливається на нас із телеекранів».

Мирослава Гараздій: «Сподобалося. Тема інформаційної війни – актуальна й цікава, а для журналістів – і поготів. Звичайно, за годину неможливо звернути увагу на всі аспекти проблеми. Проте й за цей час удалося почути багато цікавих фактів, які не тільки розширили кругозір, а й виробили, так би мовити, імунітет до дезінформації. До того ж Юрій Михайлович щоразу наводив конкретні приклади, які безпосередньо стосувалися складної ситуації в державі. Саме це й забезпечило єдність теорії і практики у сприйманні складної теми. Для мене прочитана лекція стала потужним антидотом, який дозволить не піддаватися впливу агресора. Недарма кажуть: хто володіє інформацією, той володіє світом».

Світлана Лапига

Фото Роберта Папа



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp