Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Лікувати хіміорезистентний туберкульоз у десятки разів дорожче, ніж звичайний

22 березня 2015 р., 20:40

Проте, сучасні обладнання забезпечують правильну діагностику.

Але зараз в області є обладнання, що протягом дня дозволяє визначити, з якою формою маємо справу. Раніше на це йшло 2-3 місяціВ Україні вже 12-й рік поспіль триває епідемія туберкульозу. І хоч на проблему звернули увагу, все ж відтоді не вдалося врятувати сотні тисяч громадян. Причин багато: це й невчасне звернення до лікарів, і не завжди якісне лікування, і просто небажання йти до медзакладів. Яка ж нині ситуація з сухотами конкретно на Закарпатті? Про це в ефірі програми «На часі» 21 каналу з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначатиметься 23 березня, розповідала генеральний директор обласного клінічного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» Любов Марковцій.

Маленькі закарпатці хворіють на сухоти удвічі рідше, ніж діти в середньому по Україні

Світова статистика від ВООЗ страшна: практично кожна третя людина може бути заражена туберкульозом. В Україні, за словами Любові Юріївни, чергова хвиля епідемії цієї недуги почалася в 1993-му, а вже за 2 роки Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про світову епідемію. «Це означає, що на 100 тисяч населення є, як мінімум, 50 хворих на туберкульоз. На Закарпатті цей поріг перевищили трохи пізніше – в 2001 – 2003-му. Тоді діагноз «сухоти» мали 52 чоловік зі 100 тисяч. А в 2014-му відповідні показники становили 58 випадків на 100 тисяч, що для дорослих дещо менше, ніж загалом по Україні. Зате серед дітей захворюваність у нас удвічі нижча за середньодержавну. Словом, у краї останніми роками епідситуація з туберкульозом досить стабільна. Хворі в нас добре обліковуються, їх активно виявляють», – пояснює Любов Марковцій.
У 90 – 95% випадків сухоти уражають легені. Решта – позалегеневі форми. Оскільки крім людей хворіє також і велика рогата худоба, то, щоб не заразитися туберкульозом кісток, молоко слід купувати в перевірених «точках» і ретельно кип’ятити.

Протитуберкульозні препарати є, а от вакцин БЦЖ нема й коли будуть – невідомо

«Туберкульоз не слід сприймати як вирок – його лікують, але успішність процесу залежить від вчасності виявлення. Ну й ускладнюють нам завдання хіміо­резистентні форми недуги, стійкі до певних протитуберкульозних препаратів. Їх лікування, до речі, обходиться в десятки разів дорожче, ніж простих. Власне резистентність може бути викликана як поведінкою хворого (частими перервами в терапії, через що виводиться нечутлива до звичайних медикаментів паличка Коха), так і мутаціями самої мікобактерії. 2 роки тому в обласному тубдиспансері ввели в експлуатацію автоматизовану систему «Бактек», яка вже на 3 –14 день показує, чи резистентна паличка. Раніше на це йшло 2-3 місяці. А торік за кошти Глобального фонду ми отримали апарат для молекулярно-генетичного обстеження, який уже в день здачі хворим матеріалу для аналізу може визначити хіміорезистентність. За статистикою, в Україні пацієнти, які довго лікуються від сухот, у 20% випадків мають резистентні форми, а нові хворі – в 11-12 відсотках випадків», – розповідає Любов Марковцій.
На запитання ведучої Наталки Петерварі стосовно забезпеченості медпрепаратами Любов Юріївна запевнила: «Зараз вони є – як для лікування звичайних форм, так і резистентних. Хоча наприкінці 2014-го певні перебої з постачанням були. Утім, завдяки рівню бактеріологічної діагностики туберкульозу та нашим зусиллям удалося отримати для області медикаменти від Глобального фонду боротьби з туберкульозом та малярією на 3,5 млн грн». Щоправда, наразі Закарпаття має проблему з вакцинами БЦЖ – торік було забезпечено всього 41,6% від потреби, а з початку 2015-го вони не надходили взагалі. В аптеці цю вакцину не купиш – її ж повинні постачати централізовано. От і виписують малят із пологового будинку не щепленими, без захисту від туберкульозу. Неодноразові звернення до профільного міністерства поки результатів не дали... Натомість туберкуліну в області достатньо, відтак проби манту проводять згідно з графіком.

Заразитися туберкульозом можна будь-де. А тому підтримуйте свій імунітет

У контексті всього вищесказаного закарпатці повинні знати: заразитися туберкульозом можна будь-де, бо хворі при розмові, кашлі та чиханні виділяють мікобактерії туберкульозу, досить стійкі в зовнішньому середовищі. Особливо ризикують рідні хворих із таким діагнозом; медики, що працюють із цим контингентом; ті, хто перебуває в місцях скупчення людей у закритих приміщеннях – у тюрмах, підвалах тощо. Взагалі рівень захворюваності залежить від багатьох соціальних факторів. Це й рівень життя, й умови проживання, харчування та багато інших складових. А тому щоб не захворіти – в першу чергу слід підтримувати свій імунітет: має бути збалансований і повноцінний раціон, в якому обов’язковими елементами є м’ясо й риба, молоко, яйця, фрукти-овочі; слід вести здоровий активний спосіб життя, загартовуватися. І обов’язково вчасно лікувати інші хвороби, які можуть знизити імунітет, та не забувати про профілактичні огляди. Загалом їх слід проходити раз на 2 роки, а якщо людина належить до групи ризику (за станом здоров’я, соціальними чи медичними показниками тощо) – раз на рік. Обладнання й флюорографічні апарати в області, тобто питання лише в добрій волі закарпатців. У принципі, вона є: при нормі охоплення профоглядами 600 чоловік на тисячу населення за рік у нас зараз – 623. Проблематично контролювати хіба заробітчан – їх можна «спіймати» вдома лише в період великих релігійних свят, тож тут використовується потен­ціал пересувних флюорографічних кабінетів.
Насамкінець Любов Марковцій назвала симптоми, які можуть вказувати на зараження туберкульозом: це загальна немотивована слабкість, зниження ваги, підвищене потовиділення, особливо вночі, тривалий кашель (понад 2-3 тижні). Коли при цьому є ще прожилки крові в мокротинні – сигнал дуже тривожний. Якщо виникають певні підозри – зразу йдіть до лікаря. Краще переконатися, що все гаразд, ніж запустити серйозну недугу. До речі, інколи туберкульоз узагалі проходить безсимптомно, і в таких випадках виявити його можуть лише профілактичні огляди.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp