Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вперше за останні роки закарпатці не забезпечили 100-відсоткових розрахунків за спожиті енергоносії

23 березня 2015 р., 18:33

Подорожчання послуг відбилось на жителях краю і навіть на підприємствах

Департаментом економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації проаналізовано рівень розрахунків споживачів області за спожиті у січні – лютому 2015 року електроенергію та природний газ. 

Відмічено, що у порівнянні із відповідним періодом минулого року рівень розрахунків за спожиту електроенергію покращився на 3,7 відсоткових пункти і склав 94,9 %, а розрахунки за природний газ зменшились на 5,5 відсоткових пункти і становили 84,4 %. 

Вперше за останні три роки населення не забезпечило 100-відсоткових розрахунків за спожиті енергоносії - електричну енергію та природний газ. Рівень розрахунків склав за спожиту електричну енергію 99,5 %, за природний газ – 95,9 %.

У порівнянні із відповідним періодом минулого року, зменшився рівень розрахунків всіх категорій споживачів: населення на 9,5 відсоткові пункти; установ, що фінансуються з місцевого бюджету та державного бюджетів - на 12,8 та 16,4 відсоткових пункти. 

Серед адміністративних одиниць за спожиту електричну енергію забезпечено 100 відсоткові розрахунки у Великоберезнянському (102,4 %), Мукачівському (101,5 %), Виноградівському (100,1 %) районах та у м.Чоп (100,0 %). Найнижчий рівень розрахунків в Ужгородському районі (89,8 %), м.Ужгород (89,9 %), Рахівському районі (90,4 %) та м. Мукачево (92,1 %). У решти районів рівень розрахунків становив від 95,3 % у Іршавському районі до 99,6 % у Тячівському. 

За спожитий природний газ жоден регіон області не розрахувався на 100 %. Найнижчий рівень розрахунків допущено споживачами м.Ужгород (73,0 %), Іршавського району (73,8 %), м.Чоп (75,7 %), Мукачівського (77,5 %), Великоберезнянського (78,5 %), Свалявського (83,8 %) районів. У решти регіонів області рівень розрахунків за спожитий природний газ становив від 85,1 % у м.Берегово до 99,3 % в Ужгородському районі. 

Актуальним в період підняття тарифів на природний газ для населення є питання переходу на альтернативні види палива, використовуючи при цьому програму Уряду щодо відшкодування частини суми кредиту позичальникам, які купують електричні або твердопаливні котли. Активність населення в отриманні таких кредитів зростає однак, є ще недостатньою. Порівняно із листопадом 2014 року до середини березня 2015- го попит на державну підтримку зріс у 3,7 рази. Станом на 12 березня звернулися в установи Ощадбанку і отримали пільгові кредити на придбання твердопаливних та електричних котлів 106 закарпатців. 

Одночасно з переглядом тарифів Уряд підвищує рівень соціального захисту населення та спрощує систему оформлення субсидій. Родини, яким складно оплачувати рахунки, можуть отримати соціальну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг. Ця дотація гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату всіх житлово-комунальних послуг незалежно від зміни їхньої вартості. До норм, які є підставою нарахування субсидії, внесені зміни, що зробили їх більш соціально справедливими. Про те, як оформити цю допомогу, можна дізнатися на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики України у рубриці „Діяльність”. За інформацією заступника Міністра Віталія Мущиніна, у квітні разом з платіжними квитанціями за житлово-комунальні послуги кожне домогосподарство отримає бланки документів для оформлення субсидій, додатково буде роздана інструкція про те, як правильно заповнювати заяву та декларацію. Це дозволить кожному бажаючому самостійно заповнити документи, при цьому за кожним абонентом залишається право вибору, тобто можливості звернення безпосередньо до управління соціального захисту населення за місцем проживання. 
Департамент економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp