Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття відвідав міністерський комісар угорського уряду

25 березня 2015 р., 18:29

Сьогодні Закарпаття відвідав міністерський комісар уряду Угорщини Іштван Йоо, який побував на об’єктах КП «Водоканал м. Ужгород»

Підприємство долучено до співпраці із закордонними партнерами у рамках реалізації транскордонного проекту ЄС «Розвиток захисту навколишнього середовища в Мукачеві, Ужгороді та Ніредьгазі через оцінку стану існуючих систем очистки водопостачання та водовідведення». Проект реалізується в рамках європейської програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина- Словаччина-Румунія-Україна. 

В обласному центрі Іштван Йоо провів зустріч з головою обласної ради Володимир Чубірком. Участь в заході взяв і Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. 

Володимир Чубірко зазначив, що завдяки такій співпраці ми наближаємося до Європи. «Наш край має змогу разом з угорцями реалізувати грантові проекти. Ми вдячні, що ви з нами поділилися досвідом участі у програмах ЄС. Ми розуміємо, що обладнання на наших водоканал потребує суттєвого оновлення. І такі проекти для нас стануть у великій нагоді. Чоп, Тячів, Рахів, Хуст варто би долучити до цього проекту, адже вони пов’язані з водними ресурсами річки Тиса», - зазначив керівник ради. 

Водночас він поінформував угорського урядовця про те, що в області діяла державна програма «Питна вода», але її було профінансовано лише на 4%. Тому область намагається вирішувати проблему водозабезпечення населення за рахунок грантів ЄС. Іштван Йоо зазначив, що радо співпрацюють і Закарпаття, адже тут надійні партнери. «Також ми хочемо визначити пріоритетні території для протипаводкового захисту в рамках Дунайської стратегії. Нині долучаємося і до проекту з оновлення водоканалів. Стан справ в області з такими підприємствами є невтішним. Лише в Ужгороді на оновлення водоканалу треба 10 мільйонів євро. Нині ЄБРР проводить перемовини з урядом України щодо надання кредиту на подібні проекти. Ми готові підтримувати вас на цьому шляху», - зазначив комісар. 

Наразі, в рамках проекту фахівці провели аналіз існуючих систем водопостачання та водовідведення в Мукачеві Ужгороді та Берегові, моніторинг інженерних споруд, розробили інвестиційні проекти для цих міст. Також фахівцями розробляється комплекс заходів, які допоможуть залучити у сферу водозабезпечення інвесторів, що в кінцевому рахунку має покращити послуги з водопостачання та водовідведення. Окрім того, експерти вважають, що в краї необхідно здійснити заходи щодо економії питної води та зниження енергоємності її виробництва, створити сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій, забезпечити дослідження й охорону джерел питного водопостачання, що має поліпшити якість питної води. Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp