Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці, ви користуєтесь іпотечним житловим кредитом?

25 березня 2015 р., 21:37

Якщо так, то Податковий кодекс України передбачає для вас можливість отримання податкової знижки

До цієї знижки включаються фактично здійснені вами протягом звітного податкового року витрати, зокрема, в частині суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом.

Право на знижку виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок або квартира. Але необхідно враховувати, що таке житло є основним місцем проживання особи, про що, зазначено в її паспорті.

Право на включення суми до податкової знижки, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

– об’єкт житлової іпотеки придбавається;

– збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника

податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У випадку, коли іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, то тільки після повного погашення основної суми та процентів цього іпотечного житлового кредиту у платника податків виникає право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим таким кредитом.

Для отримання права на податкову знижку платнику необхідно в термін до 31 грудня року наступного за звітним подати до податкової інспекції декларацію про отримані доходи та майновий стан. Тобто, податкову знижку за 2014 рік платник може оформити в період з 1 січня по 31 грудня 2015 року.

Також платник податку зобов’язаний на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Зокрема копії таких документів:

- кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

- відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

- паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.

Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.

Перелік витрат платника, дозволених до включення до податкової знижки, визначено ст. 166 Податкового кодексу України.

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки регулюється ст. 175 Податкового кодексу України.



Відділ комунікацій Головного управління ДФС у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp