Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді презентували видання про традиційний одяг та вишивку Закарпаття (ФОТО)

26 березня 2015 р., 08:28

Наступна презентаця збірки листівок "Традиційний одяг та вишивка Закарпаття" відбудеться вже 27-­28 березня у Києві під час урочистого представлення результатів роботи всіх музеїв­ переможців конкурсу

В Ужгороді презентували науково-­популярне видання у листівках "Традиційний одяг та вишивка Закарпаття" Довідково­сувенірне видання реалізоване в рамках проекту "ProMuseum: Розвиток ресурсної бази та модернізація музейної галузі". Започаткований торік, проект є спільною ініціативою ГО "Український центр музейної справи", Міжнародного фонду "Відродження" та МБФ "Україна 3000". 

Ідея проекту полягала у створенні сучасного музейного сувенірного продукту, що поєднував би змістовне наповнення та оригінальне втілення. Участь у конкурсі на здобуття мікро­ грантів узяли 18 музейних установ України, 10 проектів ­ перемогли. Серед них і проект "Відкрий для себе Ужгородський скансен", автором та керівником якого є завідувач відділу масової науково­освітньої роботи Закарпатського музею народної архітектури та побуту Тетяна Сологуб­ Коцан. 

Джерельною базою для підготовки листівок послугувала музейна колекція одягу та одягової вишивки, а це ­ понад 3 000 експонатів, із яких авторка проекту відібрала найбільш характерні. Всього до збірника увійшли 16 листівок, на яких зображені одягові комплекси всіх адміністративних районів краю та етнографічних груп українців Закарпаття, а також ­ представлене традиційне вбрання угорців і румунів краю. 

{g}

Як розповідає Тетяна Сологуб­Коцан, вишивка на закарпатських сорочках, маючи ряд спільних ознак, виявляє безліч локальних особливостей, що простежуються у колориті, техніках вишивання, будові та поєднанні орнаментальних мотивів і їх розташуванні на сорочках. "Специфіка декорування традиційної сорочки залежала, зокрема, від її призначення, а також від віку, статі та соціального статусу людини, ­ каже дослідниця, ­ І все це розмаїття ми намагались узагальнити й унаочнити в нашій добірці". 

Окрім довідкової та естетичної цінності, видання має і практичне значення. На звороті кожної листівки подано схему конкретної вишивки ­ з тим, аби всі охочі змогли власноруч відтворити автентичні орнаменти. 

Над технічним втіленням схем, як і над дизайном листівок загалом неабияк потрудився колектив "Видавництва Олександри Гаркуші". Робота над виданням тривала майже два місяці. Крім того, ефектною презентацією традиційного одягу Тетяна Сологуб­Коцан завдячує студентам історичного факультету УжНУ, котрі залюбки погодилися взяти участь у тематичній фотосесії. 

Початковий наклад видання ­ півтисячі примірників. Частина з них призначена для культурного обміну з іншими музеями України, решта ­ надійде у продаж. Адже одна з цілей проекту ­ допомогти музеям заробити кошти для своїх наступних проектів.


Управління культури Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp